Rast cen nafte po znižanju števila prošenj za pomoč brezposelnim

Članek slika

Potem ko se je število prošenj za pomoč brezposelnim v ZDA krepko znižalo, so cene ameriške nafte v današnjem azijskem elektronskem trgovanju narasle. Manjše število prošenj nakazuje okrevanje gospodarsko najmočnejše svetovne države, kar zvišuje pričakovanja, da se bo povpraševanje po energentih povečalo.

Cena teksaške lahke nafte, ki bo dobavljena novembra, se je do opoldneva po bangkoškem času v elektronskem trgovanju na borzi v New Yorku zvišala za osem centov na 92,15 dolarja za 159-litrski sod. V četrtek se je ameriška nafta podražila za 82 centov na 92,07 dolarja.

Terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent pa so se v Londonu pocenile za 27 centov na 114,41 dolarja, je poročala ameriška tiskovna agencija AP.

Pozitivni podatki s trga dela v ZDA

Z ameriškega ministrstva za delo so v četrtek sporočili, da se je število prošenj za pomoč brezposelnim prejšnji teden znižalo na 339.000. To je najnižja raven v zadnjih več kot štirih letih. Če bo ostala takšna tudi v prihodnje, bi to lahko pomenilo povečanje zaposlovanja.

V tem primeru analitiki pričakujejo, da bo več delavcev in potrošnikov uporabljalo prevozna sredstva, podjetja pa bodo potrebovala več dizelskega goriva za proizvodnjo in transport.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja