Pri trgovanju ohranite celovito perspektivo

7. Lekcija

Članek slika

Poleg samih oblik trendov, ki smo si jih ogledali pri zadnjem prispevku, lahko te razdelimo tudi na podlagi časovne komponente, in sicer na kratkoročne, srednjeročne in dolgoročne trende.

Nadgradite svoje znanje z udeležbo na brezplačnih spletnih seminarjih, ki jih za vas organizira TradePort ekipa.

Ti pojmi so relativni, saj je veliko odvisno od trgovalnega obdobja, ki ga izbere trgovalec. Za trgovalca, ki išče priložnosti za nekaj dni do nekaj tednov, lahko dolgoročni trend predstavlja gibanje tečaja v zadnjih 6-9 mesecih. Trgovalec, ki išče trgovalne priložnosti znotraj enega dneva, pa lahko analizira dolgoročni trend na podlagi gibanja cene v zadnjih nekaj trgovalnih dneh.

Najprej je torej potrebno določiti za kakšne trgovalne strategije gre, nato lahko pričnemo z analizo različnih časovnih trendov. Kateri časovni horizonti pa bodo uporabljeni za posamezno trgovalno strategijo, pa je odvisno od preferenc vsakega posameznega trgovalca.

POMEMBNO: Splošno pravilo je, da dolgoročnejši kot je trend, močnejši je. Zato vedno poskušajmo iskati priložnosti v smeri dolgoročnejšega trenda.

V praksi si naprej izberemo glavni oziroma primarni časovnih horizont, na podlagi katerega bomo iskali trgovalne priložnosti. Nato si izberemo eno dolgoročnejše časovno obdobje za potrditev domneve trenda in eno kratkoročnejše za izboljšanje vstopa v pozicijo.

NASVET: V praksi za potrebe analize trgovalnih priložnostih na večdnevnih poslih, ki trajajo nekje med dvema dnevoma do več tednov, uporabljam za dolgoročni trend tedenski graf, trgovalne priložnosti iščem na dnevnem grafu, 30-minutni graf pa uporabljam za izboljšanje vstopa v pozicijo. Za posle znotraj dneva pa uporabljam za dolgoročni trend 1-urni graf, priložnosti iščem na 15-minutnem grafu, za izboljšanje vstopa v pozicijo pa uporabljam 5-minutni graf.

Skupna uporaba več časovnih horizontov izboljša naše možnosti razpoznavanja potencialno dobičkonosnih trgovalnih signalov. Če na izbranem, primarnem grafu opazimo pozitiven trend, bomo naprej preverili na dolgoročnem grafu ali je tudi tam prisoten pozitiven trend in nato na kratkoročnem iskali priložnosti za vstop.
Prav tako nam dolgoročni graf omogoča, da izločimo potencialno manj donosne signale, ki jih opazimo na primarnem grafu. To so tisti signali, ki so v nasprotju s trendom na dolgoročnem grafu.

Ko tako na primarnem kot na dolgoročnem grafu ugotovimo prisotnost enakega trenda, pa je potrebno biti pozoren na manjše korekcijske premike, o katerih sem govoril v zadnjem članku.

NASVET: Pri analizi grafa katerega koli finančnega instrumenta, ki ga trgujem oziroma analiziram v Tradeportovi trgovalni sobi, vedno preverim vse izbrane časovne horizonte in analiziram prisotnost oziroma odsotnost trenda in na podlagi ugotovitev prilagodim trgovalne strategije.

Slika 1: Primarni graf tečaja delnice podjetja Las Vegas Sands

Slika 2: Dolgoročni graf tečaja delnice podjetja Las Vegas Sands

Slika 3: Kratkoročni graf tečaja delnice podjetja Las Vegas Sands

POMEMBNO: Najboljša kombinacija trendov na različnih časovnih horizontih je, da se tako primarni kot dolgoročni trend gibljeta v isto smer, kratkoročni trend pa nakazuje obrat nazaj proti smeri primarnega trenda. Takrat smo lahko trgovalci veliko bolj prepričani v pravilnost svojih odločitev, saj je verjetnost premika v našo smer večja.

Nadgradite svoje znanje z udeležbo na brezplačnih spletnih seminarjih, ki jih za vas organizira TradePort ekipa.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja