Pri grafih so Japonci najboljši

4. lekcija trgovanja

Članek slika

Sem mnenja, da ima grafična analiza največji pomen pri aktivnem kratkoročnem trgovanju, saj na kratek rok v bistvu trgujemo na podlagi psihologije trgovalcev in ne na podlagi fundamentalnih podatkov. Zato bom v nadaljevanju prikazal, katero obliko grafov najpogosteje uporabljam pri svojih analizah.

Nadgradite svoje znanje z udeležbo na brezplačnih spletnih seminarjih, ki jih za vas organizira TradePort ekipa.

Naj še omenim, da sem velik zagovornik enostavne analize (KISS pristop - angl. Keep It Super Simple), zato pri svojih analizah uporabljam izjemno malo tehničnih indikatorjev. Trgovalne odločitve sprejemam na podlagi samega grafa tečaja in obsega prometa finančnega instrumenta ter le enega tehničnega indikatorja.

Iz lastnih trgovalnih izkušenj in ob pogovorih z ostalimi trgovalci, sem prišel do zaključka, da nas uporaba prevelike količine tehničnih indikatorjev na koncu večinoma le zmede. Hkrati pa je tako ali tako večina indikatorjev izpeljanih iz tečaja finančnega instrumenta oziroma tudi prometa, zato na koncu le sledijo premikom tečaja.

Poznamo veliko različnih oblik grafikonov, najbolj uprabljeni obliki pri grafičnih analizah pa sta stolpični grafikon in japonski svečniki. Menim, da uporaba japonskih svečnikov daje največ dodane vrednosti pri analizi grafov. Kljub temu, da teoretično ne predstavijo nič več informacij od stolpičnega grafikona, je največja prednost uporabe japonskih svečnikov, da poudarijo razmerje med začetnim in zaključnim tečajem. To pa predstavijo na zelo enostaven vizualni način.

POMEMBNO: »Ker dam toliko poudarka na samo gibanje tečaja finančnega instrumenta, je izjemno pomembno izbrati takšno obliko grafa, ki mi bo dala največ informacij o gibanju tečaja, in to na najenostavnejši in najhitrejši način.«

Posamezni  svečnik je sestavljen iz telesa in dveh senc. Telo svečnika ponazarja navpična razdalja med začetnim in končnim tečajem. Senci pa potekata od najnižjega do najvišjega tečaja, če sta ta zunaj območja med začetnim in končnim tečajem. Vrh zgornje sence ponazarja najvišji tečaj izbranega obdobja, dno spodnje sence pa najnižjega. Če je končni tečaj izbranega obdobja višje od začetnega, je telo svečnika zeleno, če pa je nižje, je telo svečnika rdeče.

Slika 1: Konstrukcija svečnika

Barva in oblika japonskega svečnika vizualno ponazarjata, ali na trgu zmagujejo kupci ali prodajalci. Majhno telo svečnika ne glede na barvo pa je znak za uravnoteženost na trgu med omenjenima skupinama trgovalcev.

Slika2: Japonski svečniki na grafu


POMEMBNO: »s pridobljenim znanjem o japonskih svečnikih boste lahko objektivno vstopali v pozicijo, postavljali stop naročila za obvladovanje izgub in upravljali odprte pozicije.«

Nadgradite svoje znanje z udeležbo na brezplačnih spletnih seminarjih, ki jih za vas organizira TradePort ekipa.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja