Prekinjen trend ali trenutek, ko sodu izbije dno

15. Lekcija

Članek slika

Kadar pride do spremembe v trendu, se lahko gibanje tečaja hitro in občutno spremeni. To velja tako za naraščajoč, kot tudi za padajoč trend. Zaradi teh hitrih nevarnih sprememb se bomo v tem članku naučili kako določiti obrat trenda.

Nadgradite svoje znanje z udeležbo na brezplačnih spletnih seminarjih, ki jih za vas organizira TradePort ekipa.

POMEMBNO: Ko pride do spremembe v trendu so mogoči naslednji scenariji:

1) padec tečaja, če je bil pred tem v veljavi pozitiven trend; oziroma  rast tečaja, če je bil pred tem v veljavi negativen trend,

2) ali sprememba gibanja tečaja v horizontalno smer (gibanje v stran, stranski trend).

Eden izmed mojih najljubših primerov močnega obrata trenda je padec nemškega indeksa DAX v letu 2007/2008, kot je vidno iz spodnje slike.

Slika1: Obrat trenda na nemškem indeksu DAX konec leta 2007

POMEMBNO: Kadar obrat trenda pomeni padec tečaja, je ta praviloma hitrejši in bolj izrazit, kakor obratna rast tečaja.

Na zgornji sliki lahko opazimo, da preboj pozitivne trendne linije ni bil edini tehnični znak za  obrat trenda, saj se je pojavil tudi vzorec trojnega vrha. V članku z naslovom “Kako ugotoviti, če je trend še živ (2.del)?” smo že pisali o tehničnih vzorcih, med drugim tudi o trojnem in dvojnem vrhu.

Kaj moramo vedeti, še preden iščemo obrat trenda?

Prvo kar moramo storiti je, da moramo trend na grafikonu določiti. O tem smo že pisali v članku z naslovom “Trend je pri trgovanju vaš prijatelj”. Ob tem moram dodati, da je po mojim izkušnjah pri določanju trendov, predvsem ko ugotavljamo spremembe  v trendu, potrebno vzeti v zakup celotno območje gibanja tečajev. To pomeni, da se osredotočamo na skrajne vrednosti japonskih svečnikov (špice) in ne le na zaključne cene.

NASVET: Pri identifikaciji in označevanju trendov na grafikonu, ko ugotavljamo obstoj trenda, se je priporočljivo osredotočiti na skrajne vrednosti svečnikov in ne le na zaključne cene. Trend je tem pomembnejši, tem dlje kot traja in tem večkrat je potrjen. Prav tako ima preboj dolgoročnega trenda  po mojih izkušnjah večjo možnost za bolj agresivno spremembo smeri.

Slika 2: Primer povezovanja japonskih sveč in določitev trenda.

Kako določimo preboj trendne linije?

Odločitev o tem, ali je trendna linija prebita ali ne, je zelo pomembna, saj na podlagi te odločitve  pričakujemo spremembo smeri trenda in temu primerno tudi trgujemo. Sam se držim naslednjih dveh pravil:

1) Pomemben je zaključek tečaja pod/nad trendno linijo in
2) pomemben je časovni kriterij zadrževanja tečaja pod/nad trendno linijo.

NASVET: za preboj trendne linije mora tečaj na izbranem  časovnem intervalu zaključiti pod/nad trendno linijo. Potrditev preboja sledi šele, če se tečaj zadržuje pod/nad trendno linijo tudi v naslednji časovni enoti.

Slika 3: Primer preboja in potrditve preboja trenda oz. trendne linije

Zaključek tečaja pod/nad trendno linijo ob koncu dneva, ali ure (odvisno od izbranega časovnega intervala) je veliko pomembnejši od testnega preboja znotraj intervarala. Razlog je, da so trgovalci bolj pozorni na zaključne tečaje in se na njih tudi najbolj odzivajo. Nekateri trgovalci poleg tega tudi čakajo, da se po preboju trendne linije tečaj premakne za nek procent v smeri preboja, vendar sam tega kriterija ne uporabljam. Poleg zaključka japonske svečke pod/nad trendno linijo sem pozoren le še na zgoraj omenjeno časovno komponento.

Torej najpomembnejši je zaključek tečaja pod/nad trendno linijo in zadrževanje naslednje japonske svečke  pod/nad trendno linijo.

Izmenjujoča vloga trendne linije

Trendna linija je lahko podporna (naraščajoč trend) ali odporna (padajoč trend). Ko pride do spremembe smeri trenda se pogosto zgodi, da v primeru naraščajočega trenda trenda linija postane odpor in jo tečaj pred nadaljnjim padcem testira. Obratno velja v primeru padajočega trenda.

Slika 4: Trenda linija se spremeni v odpor

Kako določiti cilj po obratu trenda?

Podobno kot smo že pisali pri tehničnih vzorcih je mogoče ob spremembi trenda na podlagi predhodnega gibanja tečaja v trendnem kanalu določiti tudi teoretični cilj premika. Pri tem si dodatno pomagam tudi z orodjem za merjenje Fibonacci podpor, o katerih smo že govorili v članku z naslovom “Kako ugotoviti, če je trend še živ (3.del)?”. Pravilno postavljanje cilja pomeni že nadgradnjo osnovnega znanja in ga predstavljam tudi v TradePortovi trgovalni sobi.

Kaj narediti v primeru lažnega preboja trendne linije?

Pri opazovanju trendov se prej ali slej soočimo z veliko preglavico: Kako vedeti, ali pomeni kratkoročen preboj trendne linije tudi  obrat trenda in kaj v takšnem primeru narediti? Pogosto se namreč zgodi, da gibanje tečaja agresivno testira trendno linijo. V tem primeru smo v dvomih, saj ni enotnega pravila, ki bi ga lahko upoštevali.

Slika 5: Neuspelo testiranje trendne linije

NASVET: Kadar imamo opraviti s potencialnim lažnim prebojem trendne linije, je smiselno narisati drugo, alternativno trendno linijo. Če gre le za enkratni preboj, kasnejše nadaljevanje gibanja tečaja pa poteka v skladu s prvotnim trendom ali v stran, je takšno testiranje včasih bolje ne upoštevati. Kot pomembna podpora pa se lahko ta nova trendna linija izkaže pozneje in nam pomaga pri prihodnjih odločitvah. V zgornji sliki je lepo vidno kako se je sicer prekinil trend, vendar le-ta ni pomenil obrata, ampak le začetek scenarija gibanja v stran. Tudi takšne tehnične situacije so dobro izhodišče za diskusije v TradePortovi trgovalni sobi.

Nadgradite svoje znanje z udeležbo na brezplačnih spletnih seminarjih, ki jih za vas organizira TradePort ekipa.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Trgovalni dnevnik in uspešno trgovanje

16.12.2010

M. Košir

Kako ugotoviti, če je trend še živ - 3.del

27.01.2011

M. Košir