Trgovalni dnevnik in uspešno trgovanje

1. Lekcija

Članek slika

Med trgovalci se pogosto pojavi vprašanje, kaj je tisti ščepec skrivnosti, ki trgovalca naredi uspešnega. Dobrega trgovalca odlikuje zmožnost, da kadarkoli objektivno pojasni razloge, ki so ga privedli do odločitve in še bolj to, da se jih zaveda še pred odprtjem pozicije. Sliši se preprosto, a je v resnici vse prej kot to.

Nadgradite svoje znanje z udeležbo na brezplačnih spletnih seminarjih, ki jih za vas organizira TradePort ekipa.

POMEMBNO: Kaj odlikuje dobrega trgovalca?

1) Sposobnosti objektivne presoje svojih dejanj in čustev,
2) delovne navade.

Če malo pomislite in pobrskate po spominu lahko ugotovite, da se večina ljudi že na podzavestni ravni izogiba odgovornosti in priznavanjem napak. Zakaj menite, da ste izjema prav vi? Priznavanje lastnih napak je lahko za našo samozavest boleče. Ker pri sebi zavedam te pomanjkljivosti, se moram z njo tudi soočiti, če želim uspešno trgovati.

Dobra novica je, da se je te sposobnosti dobrih trgovalcev mogoče priučiti. Najbolj razširjen pristop, ki ga uporabljam tudi sam, je dosledna uporaba trgovalnega dnevnika. V trenutku odločitve za nek posel je namreč lahko včasih težko razmejiti, v kolikšni meri je trgovalna odločitev posledica trgovalne strategije, strahu ali pa pohlepa.

V trgovalni dnevnik si zapisujem podrobnosti o opravljenih poslih in predvsem razlogih, ki so do njih pripeljali. Dnevnik služi poznejšemu analiziranju opravljenih poslov, prav tako pa je z njim lažje sproti presojati razloge za odločitve.

Slika: Primer izgleda mojega trgovalnega dnevnika

Primer izgleda mojega spletnega dnevnika

Mnogokrat se namreč zgodi, da imajo trgovalci dober občutek in mislijo da vedo, v katero smer se bodo tečaji premaknili. Če se zalotite, da v trgovalni dnevnik zapišete »občutek imam da bo še rastlo« namesto »potrjen preboj in izpolnjen pogoj iz strategije«, je velika verjetnost, da se boste še pravočasno ustavili in takšnega posla ne boste napravili. Takoj ko svoje misli zapišete ali izgovorite, se namreč ne morete več skrivati za izgovori.

POMEMBNO: »Podroben trgovalni dnevnik je glavna podlaga za hitrejše napredovanje pri trgovanju. Pri analizi trgovanja preko trgovalnega dnevnika boste kasneje pogosto ugotovili, da imajo neuspešni posli ponavadi isti vzrok za neuspešnost. Dobri trgovalci imajo dobro urejene trgovalne dnevnike, medtem ko jih neuspešni trgovalci pogosto sploh nimajo.«

Trgovalci sčasoma ugotovijo, da jim po redni in dosledni uporabi trgovalnega dnevnika presojanje in ocenjevanje svojih misli preide v kri, pozitivna navada presojanja lastnih vzgibov pa se prenese tudi v druge vsakdanje življenjske situacije.

Seveda pa tudi tukaj ne gre napora. Na dosledno uporabo trgovalnega dnevnika se je potrebno navaditi oz. tudi prisiliti. Disciplina in delovne navade so zato drugi element oz. lastnost uspešnega trgovalca.

NASVET: »Vaš trgovalni dnevnik naj bo opremljen tudi s slikami, vsebuje pa naj vsaj naslednje informacije o poslu: instrument, nakup ali prodaja, vstopna cena, pričakovan dobiček, pričakovana izguba, cena izstopa, količina, tveganje, opis razloga za posel, dodaten komentar.«

Nadgradite svoje znanje z udeležbo na brezplačnih spletnih seminarjih, ki jih za vas organizira TradePort ekipa.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Kako ugotoviti, če je trend še živ - 2.del

24.01.2011

M. Košir

Kako ugotoviti, če je trend še živ - 3.del

27.01.2011

M. Košir