Kako ugotoviti, če je trend še živ - 3.del

13. Lekcija

Članek slika

Kako pri trgovanju vemo, ali je padec tečaja po gibanju v trendu zgolj popravek, ali pa dejansko prihaja do obrata trenda? Zagotovo tega ne moremo vedeti, lahko pa si pomagamo z orodjem za določanje fibonacci popravka (angl. Fibonacci Retracement). Z njim lahko možnosti za pravilno ugotavljanje prihodnje smeri gibanja trenda obrnemo sebi v prid.

Nadgradite svoje znanje z udeležbo na brezplačnih spletnih seminarjih, ki jih za vas organizira TradePort ekipa.

Kaj ima skupnega slika Mona Lise, populacija čebeljega panja in trgovanje? Odgovor je zlati rez.

Fibonacci študija temelji na zlatem rezu. Zlati rez je razmerje, približno 1,618, ki ga je mogoče v naravi uporabljati univerzalno. Najdemo ga marsikje, tudi na finančnih trgih. Izhaja iz sosednjih števil Fibonaccijevega zaporedja. Slednje je neskončno: 1,1,2,3,5,8,13,21... vsaka naslednja številka je vsota prejšnjih dveh.

Samo zaporedje ni tako zelo pomembno. Pomembno je, da je razmerje vedno približno enako 1,618 (npr. 13/8) oz. inverzno 0,618. Ustreza mu razmerje med številom samic in samcev v kateremkoli čebeljem panju, a to je le ena ponazoritev, ki priča, da imajo praktično vse stvari v naravi dimenzijske lastnosti, ki ustrezajo zlatemu rezu.

POMEMBNO: Dimenzije v naravi skoraj vedno ustrezajo razmerju zlatega reza. Za finančne trge pogosto pravim, da so kolektivni organizem velikega števila trgovalcev. Razmerje se v praksi z ustreznim orodjem tehnične analize izkaže uporabno za ugotavljanje obratov in popravkov v trendu.

Ko zlati rez uporabljamo v okviru tehnične analize najbolj pogosto govorimo o štirih odstotkovnih številih, ki so iz njega izpeljana: 23.6%, 38.2%, 50% in 61.8%. Računanja teh razmerij se ne bomo učili, saj je na to temo mogoče najti dovolj prosto dostopnih virov. V tem članku se osredotočamo na uporabo. Fibonaccijev popravek (angl. Fibonacci retracement) je preizkušeno orodje tehnične analize, ki je v TradePortu že pripravljeno za uporabo.

Pri trgovanju uporabljam Fibonacci orodje predvsem za določanje podpor in odporov, ko prihaja do možnih sprememb v trendu in za trgovanje v valovih, ko sprememb ni. Kot sem že povedal, je zlati rez prisoten povsod v naravi in tudi pri gibanju tečajev finančnih instrumentov, kar je posledica ‘kolektivnega organizma’ velikega števila trgovalcev. Zaradi tega so na Fibonacci podpore/odpore pozorni tudi drugi trgovalci ter investitorji in tako so ti tehnični nivoji v trendem okolju po mojih izkušnjah zelo zanesljivi.

NASVET: Najpomembneje si je zapomniti, da je Fibonaccijev popravek najbolj uporaben takrat, ko je na trgu prisoten trend.

Osnovna uporaba Fibonaccijevih nivojev je:
• za nakup pri podpori v naraščajočem trendu,
• za prodajo pri odporu v padajočem trendu.

Pri tem je za sprejemanje trgovalnih odločitev smiselno uporabljati tudi znanje o japonskih svečnikih, o čemer smo že pisali v članku »Pri grafih so Japonci najboljši«.

Slika 1: Primer Fibonacci nivojev

NASVET: Z uporabo Fibonaccijevega orodja na grafikonu določite vrh in dno posameznega pozitivnega/negativnega trenda. Orodje se uporabi tako, da z njim povežete dno in vrh. V TradePortu se nato na grafikonu samodejno  prikažejo Fibonacci podporne/odporne vrednosti.

NASVET: Pri spremljanju Fibonacci tehničnih nivojev lahko ugotovimo, da imajo pogosto vlogo 'magneta', ki tečaje privlačijo, ali pa odbijajo. Teh nivojev ne smemo nikoli razumeti kot natančnih vrednosti, temveč kot podporna/odporna območja.

Slika 2: Ponazoritev uporabe orodja Fibonacci popravka

NASVET: Osebno se najraje poslužujem Fibonaccijevega zaporedja ob popravkih v močnem trendu, saj tam deluje najbolj zanesljivo. Ko se prične v močnem trendu oblikovati popravek (trendna linija je prebita), le-ta ponavadi ne doseže več kakor 23,6% ali 38,2% predhodnega premika tečaja.  Tako pričakujem, da se bo pozitiven trend po odboju od teh podpor še nadaljeval.

Slika 3: Fibonacci popravek v močnem pozitivnem trendu

Fibonacci podporni/odporni nivoji so naravnost odlični za določanje kvalitetnih nivojev naročil za preprečevanje izgube. Poleg tega tudi pomagajo pri določanju obrata trenda.

NASVET: V kolikor je trend zdrav, popravek ponavadi ne preseže fibonacci nivojev pri 23,6% in 38,2% popravka glede na predhodni trend. Popravek do 50% ponavadi pomeni, da možnost za nadaljevanje trenda ni več prepričljiva, padec pod 50% pa vedno upoštevam kot znak za obrat oz. dokončno spremembo trenda.

Slika 4: Popravek pod 50% pomeni  znak za verjeten obrat v trendu

Obrat trenda ne pomeni izključno nadaljevanje gibanja tečaja v nasprotno smer predhodnega trenda, lahko pomeni tudi gibanje v stran (horizontalno gibanje).

POMEMBNO: Fibonacci popravek je le eden izmed možnih načinov uporabe zlatega reza v tehnični analizi.  Poleg njega je bolj razširjen tudi Fibonacci podaljšek (angl. Fibonacci Extension), ki je uporaben za določanje ciljev pri nadaljevanju trenda. O njem pogosto govorim več v TradePortovi trgovalni sobi, ki jo vsak dan izvajamo za naše uporabnike.

Nadgradite svoje znanje z udeležbo na brezplačnih spletnih seminarjih, ki jih za vas organizira TradePort ekipa.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Trgovalni dnevnik in uspešno trgovanje

16.12.2010

M. Košir

Prekinjen trend ali trenutek, ko sodu izbije dno

03.02.2011

M. Košir