Praznična potica malo drugače

Članek slika

December. Skozi okno gledam, kako snežinke poplesavajo v zlatem lesku zahajajočega sonca. Po stanovanju se širi vonj praznikov: cimet, klinčki, pomaranče, janeževe zvezde. A pravih praznikov ni brez potice. Orehova, makova, čokoladna, skutina, kokosova,...težko je izbrati najboljšo. Za res dobro potico je priporočljivo uporabiti samo najboljše sestavine, slediti receptu in upoštevati navodila, ki nas pripeljejo do njenega željenega izgleda in okusa.

Ravno tako je tudi v življenju.

Najprej moramo določiti svoje želje, se pravi cilj, ki ga želimo doseči (potico kakšnega okusa bomo spekli). Namesto, da bi banki odplačevali drag kredit, je precej bolj pametno, da načrtujemo vnaprej in varčujemo. Nato potrebujemo »sestavine«: znesek, ki ga imamo na voljo za varčevanje; čas, v katerem želimo naš cilj doseči; naša nagnjenost k tveganju, ... Sledimo receptu in  »sestavine« zmešamo skupaj; se pravi, izberemo produkt, ki ustreza našim merilom. Ravno tako kot testo nato pustimo da vzhaja, tudi naša sredstva potrebujejo čas, da se oplemenitijo.

Potrebujemo kanček potrpežljivosti in finančne discipline, da ne obupamo prekmalu. In kot med »pečenjem« preverimo ali je potica pečena, tudi v varčevalnem obdobju večkrat preverimo donosnost naše naložbe, in jo prilagodimo, da vseskozi vodi proti cilju.

Večina severnih narodov Evrope daje 10-15% mesečnih prihodkov na stran, za svojo prihodnost, za čase, ko bodo ti prihranki morda krvavo potrebni. Med delovno dobo se lahko tudi kaj zalomi in takrat je vsaka rezerva dobrodošla. Mnogi so se v takšni situaciji znašli danes. Z varčevanjem na nek način plačamo tudi sebe, svoj trud, svoje pošteno delo.

Za varčevanje potrebujemo samo nekaj motivacije: npr. brez prihrankov se je vedno potrebno zanašati na druge in njihovo pripravljenost za pomoč, prihranki so nujno potrebni v primeru izgube lastnih prihodkov (nezmožnost za delo zaradi poškodbe, odpoved delodajalca…), da o višini prihodkov, ki jih bomo prejemali ob upokojitvi sploh ne razmišljamo.

Kako lahko varčujemo? Preden kupimo kaj dragega, razmislimo, ali to res potrebujemo. Če kaj potrebujemo, iščimo med novimi artikli, ki so na razprodaji, ali pa med kakovostnimi rabljenimi izdelki. Ko kupujemo, ne bodimo zaletavi, ampak zadevo raje prespimo. Imejmo pod nadzorom to, koliko porabimo in za kaj. To je zelo pomembno.

Večina varčevalnih načrtov zahteva od varčevalcev minimalno mesečno vplačilo, ki se navadno začne že pri 20 €. Priporočam, da se za varčevanje sklene direktna bremenitev, saj tako odpravimo skušnjavo, da bi denar namesto, da ga privarčujemo, le tega raje porabili.

Vir: Moje Finance, 2014

Varčevanje je temelj za doseganje finančnih ciljev. Potrebujemo nekaj pametnega načrtovanja, potrpežljivosti in prej ko začnemo, lažje bomo dosegli zastavljeni cilj.

V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja