Pozitivni gospodarski signali prepričali vlagatelje

Tedenski pregled dogajanja na finačnih trgih s strani ALTA Skladi - 49. teden

Članek slika

Ameriški indeksi so v zadnjih dveh tednih navdušili vlagatelje. Industrijski indeks Dow Jones se je dvignil za 1,6 odstotka, medtem ko je tehnološki indeks Nasdaq v istem obdobju pridobil 1,9 odstotka. Trge so dvignili predvsem pozitivni gospodarski podatki, ki nakazujejo višjo gospodarsko rast.

Podaljšanje davčnih olajšav

Ameriška Bela hiša je tako v ponedeljek zvečer objavila izjavo predsednika Obame, v kateri je oznanil odločitev o podaljšanju davčnih olajšav, ki jih je uvedel njegov predhodnik George W. Bush. Davčne olajšave, mišljene predvsem za najbogatejši sloj prebivalcev ZDA, bodo podaljšane za naslednji dve leti. Ob tem trenutna ameriška administracija pričakuje pospešitev potrošnje, ki predstavlja kar 70 odstotkov ameriškega BPDja. Poleg podaljšanja obdobja davčnih olajšav je Obama oznanil tudi podaljšanje plačevanja socialne podpore brezposelnim, uvedenega zaradi finančne krize, ter nekaj drugih ugodnosti, ki pripomorejo k lažjemu prestajanju gospodarske krize najbolj ogroženim slojem družbe.

Višja potrošnja ter višja brezposelnost

Med drugimi pomembnejšimi gospodarskimi podatki iz ZDA velja omeniti pozitivni signal višje potrošnje, medtem ko skrb vzbuja višanje stopnje brezposelnosti. Teme se je v svojem govoru dotaknil tudi Ben Bernanke. Izrazil je skrb nad prepočasnim ustvarjanjem novih delovnih mest, ki ne dohaja tempa naraščanja brezposelnosti. Skrb vzburja dejstvo, da 40 odstotkov izmed vseh iskalcev zaposlitve službo išče že več kot 6 mesecev. Daljša delovna neaktivnost po raziskavah namreč negativno vpliva na delovne kompetence ljudi.

FDA presenetila vlagatelje

Vlagatelje je v torek presenetila ameriška agencija za prehrano in zdravje (FDA), ki je po kar nekaj poizkusih številnih majhnih podjetij podala pozitivno mnenje o novem zdravilu proti prekomerni telesni teži. Podjetje Orexigen Therapeutics je zdravilo razvijalo zadnjih nekaj let in si od uspešne prodaje na izredno zanimivem trgu obeta veliko. Delnice omenjene družbe so po objavi odločitve komisije FDA-ja v predtrgovanju poskočile kar za 142 odstotkov, kar priča o odpiranju zanimive tržne niše , saj v ZDA prekomerna teža predstavlja težavo za okoli dve tretjini prebivalstva.

Zaskrbljujoči podatki z ameriškega nepremičninskega trga

Za konec omenimo zaskrbljujoče podatke z ameriškega nepremičninskega trga. Nepremičninska agencija RealtyTrac poroča, da je bilo 25 odstotkov vseh nepremičnin v ZDA v tretjem kvartalu letošnjega leta prodanih zaradi poplačil bančnih hipotek. Povprečna cena nepremičnin, prodanih zaradi nesposobnosti odplačevanja hipotek, je bila v povprečju okoli 30 odstotkov nižja kot cena primerljivih nepremičnin, ki niso bile obremenjene s hipoteko. Kot zanimivost še podatek, da naj bi od leta 2006 pa do konca letošnjega leta nepremičninski trg v ZDA izgubil okrog 9 bilijonov dolarjev vrednosti.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja