Tehnologija v ospredju

Tedenski pregled dogajanja na finačnih trgih s strani ALTA Skladi - 5. teden

Članek slika

Za vlagatelji na ameriških borzah sta dva pozitivna tedna. Rast je zabeležila večina sektorjev predvsem zaradi lepih rezultatov, ki jih objavljajo družbe v zadnjem mesecu dni. Ameriški indeks Dow Jones je pridobil zavidljiva dva odstotka vrednosti, tesno za petami pa mu je sledil tehnološki indeks Nasdaq z dobrim 1,8 odstotnim skokom.

Med zanimivejšimi novicami je bila objava Amazon

Med zanimivejšimi novicami je objava ameriškega internetnega trgovca Amazon. Pri družbi so se odločil odrezati kos pogače v vse bolj rastočem trgu video vsebin na zahtevo. Trenutno prevlado na trgu želi Amazon odvzeti podjetju Netflix. Da gre za resnično vroč trg dokazuje vrednost delnic podjetja Netflix, ki so od novembra 2008 pa do danes kar podeseterile svojo vrednost. Prav tako zgovoren je četrtletni rezultat družbe Netflix, v katerem so javnosti sporočili, da so dosegli 20 milijonov registriranih uporabnikov, do konca prvega četrtletja 2011 pa mislijo to števiko dvigniti še za 3 milijone. Delnice družbe Netflix so po objavi poskočile za kar 12 odstotkov. Analitiki navkljub dobičkonosnemu trgu opozarjajo, da Amazon z vstopom v novo nišo vseeno veliko tvega, saj je poleg družbe Netflix na trgu že kar nekaj izredno močnih tekmecev, ki se bodo trudili obdržati svoj tržni delež. Amazonov pohod na nov trg je odgovor na predhodno reakcijo vlagateljev, ki so izredno slabo sprejeli zadnjo objavo poslovnih rezultatov družbe. Delnice Amazona so takrat namreč izgubile skoraj 10 odstotkov vrednosti.

Intel presenetil z novico o kritični napaki šeste serije računalniških procesorjev

V tehnološkem sektorju je poleg Amazona z mešanimi novicami presenetil proizvajalec računalniških čipov Intel. Javnost so obvestili, da njihova šesta serija računalniških procesorjev vsebuje kritično napako, za odpravo katere bodo porabili okoli 300 milijonov dolarjev. Cena, ki jo bo Intel plačal, bo po mnenju analitikov škodovala zlasti ugledu družbe. Delnice največjega rivala AMD so tako ob objavi novice poskočile za slabih 5 odstotkov. Intelova služba za odnose z javnostjo je sicer skušala pomiriti vlagatelje tako da je hkrati z objavo o napaki napovedala tudi izboljšana pričakovanja družbe glede višine prihodkov v prvem četrtletju 2011. Po novih ocenah naj bi bili le-ti višji za okoli 5 odstotkov.

LinkedIn portdila, da bodo v kratkem objavili IPO

Za napoved nadaljnega zanimivega dogajanja v ameriškem tehnološkem sektorju je poskrbelo ameriško podjetje LinkedIn, ki omogoča internetno povezovanje in mreženje v poslovnemu svetu. Družba LinkedIn je v obvestilu za javnost dokončno potrdila, da bodo v kratkem objavili IPO, ki naj bi bil po pričakovanjih poznavalcev prvi v seriji izredno pomembnih IPOjev, saj utegnejo ti spremeniti oziroma močno premešati karte glede na trenutno stanje v tem sektorju. Pri LinkedIn so bili glede cene in števila ponujenih delnic zaenkrat zadržani in niso postregli s točnimi številkami.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja