Sezona rezultatov

Tedenski pregled dogajanja na finačnih trgih s strani ALTA Skladi - 3. teden

Članek slika

Za vlagatelji na ameriških borzah sta prva dva tedna objav poslovnih rezultatov družb. Te so poskrbele za zanimivo dogajanje na borzah. Vrednost obeh indeksov je močno nihala, vendar sta oba končala svojo pot v pozitivnih številkah.

Dow Jones se je ustavil pri 11.822.80 točke in dosegel 1-odstotno rast, medtem ko je tehnološki indeks Nasdaq poskrbel za nekoliko več sivih las, saj je sedi preteklega tedna sicer že dosegel zavidljiv 2,3 odstotni skok do 2.329 točke, vendar je bilo veselje vlagateljev kratkotrajno. V zadnjih dveh trgovalnih dnevih tedna je indeks izgubil sapo in padel na 2.286 točke in tako svoje 14 dnevno gibanje zaključil s skromno rastjo 0,4 odstotka.

Odhod Jobsa, kljub odličnim rezultatom, znižal vrednost Apple-a

Z največjim zanimanjem so vlagatelji spremljali gibanje delnic tehnološkega giganta Apple. V ponedeljek dopoldan, na dan ko so bile v Ameriki borze zaprte, je v javnost pricurljala novica o začasnem umiku prvega moža družbe Apple. Steve Jobs je v obvestilu zaposlenim zapisal, da začasno odhaja na bolniški dopust in da tako od sodelavcev kot od medijev pričakuje, da bodo spoštovali zasebni mir njegove družine. V času odsotnosti bo Jobs ohranil vsa svoja pooblastila, medtem ko bo vse ostale dolžnosti prevzel Tim Cook, njegova desna roka. Nenaden odhod prvega moža iz družbe je v javnosti sprožil negativen odziv, saj so mnogi tržni poznavalci mnenja, da družba Apple s svojo skrivnostnostjo glede zdravja svojega prvega moža ogroža varnost svojih vlagateljev. Skrb se je izkazala za upravičeno, ko so delnice Appla na evropskih trgih močno zanihale ter v nekaj minutah padle z 262 na pičlih 240 evrov, kar je v ponedeljek pomenilo nekaj več kot 9-odstotni padec. Odziv vlagateljev pa je bil premočan, saj so delnice nato v naslednjih dneh skoraj v celoti nadoknadile padec, vendar dvom o trdnosti podjetja ostaja. Proti koncu tedna navkljub odličnim četrtletnim rezultatom družbe, delnice podjetja Apple ponovno izgubljajo na vrednosti.

Intel z najboljšimi rezultati v zgodovini podjetja in s pozitivnimi napovedmi

V tehnološkem sektorju je z odličnimi rezultati prav tako postregel ameriški proizvajalec računalniških čipov Intel. Navkljub že tako dobrim rezultatom, ki so bili tako na četrtletni kot letni ravni najboljši v zgodovini, so pri Intelu še naprej optimistični in za leto 2011 napovedujejo dodaten 10-odstotni dvig prodaje. V prid dobrim rezultatom govori izredno veliko povpraševanje po strežniških procesorjih, kar je pomagalo Intelu do pozitivnih številk navkljub slabemu pokrivanju trga procesorjev za tablične računalnike, kjer konkurenca že dosega lepe rezultate. Delnica Intela je po objavi rezultatov v po-trgovanju pridobila nekaj več kot dva odstotka.

Razveselil tudi Ebay

Vlagatelje so razveselili tudi pri spletnem trgovcu Ebay. Navkljub nekoliko slabšim rezultatom matične družbe, ki s svojim poslovanjem zaostaja za konkurenti, so splošni rezultati odlični. Družbo namreč v pozitivnih številkah drži podružnica PayPal, ki je v zadnjem četrtletju zabeležil rekordno število transakcij, izvedenih čez njihov elektronski plačilni sistem. Z zaključkom leta 2010 Ebay končuje drugo leto njihovega 3 letnega načrta za prenovitev poslovanja celotne družbe. Ob tem vodstvo družbe za leto 2011 obljublja še dodatno izboljšanje poslovanja in s tem boljše finančne rezultate. Delnice so po objavi rezultatov poskočile za nekaj več kot 5 odstotkov.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja