Po všečkanju še čivkanje

Članek slika

Twitterjev prvi dan se je tako z vidika skoka cene delnice izkazal za uspešnega, vlagatelji pa bodo v prihodnje pozorno spremljali predvideno rast poslovanja, ki bo krojila usodo cene delnic.

Po besedah iz naslova teksta v prihodnosti lahko pričakujemo vsaj še lajanje in mijavkanje ter katero drugo novodobno slovensko formulacijo angleške besede. Vsekakor velik izziv za slovenske jezikoslovce. Ti počasi izgubljajo boj z vsesplošno globalizacijo, ki poleg vsega v naše kraje prinaša cel kup tujih, še posebej angleških izrazov in njihovih manj ali bolj posrečenih prevodov ter tvorjenk.

Delnice Twitterja hit na newyorški borzi

Dolgo pričakovani debi Twitterja je tako le ugledal svoj borzni prolog včeraj popoldne po našem času. Že dogajanje v zadnjih dneh je dalo slutiti, da lahko pričakujemo veliko zanimanje, saj je bila končna cena delnice v prvi javni ponudbi iz začetnega razpona 17 do 20 dolarjev na koncu povišana na 26 dolarjev, kar pa očitno ni ustavilo lačnih vlagateljev, saj so ti želeli kupiti kar 30-krat več delnic, kot jih je bilo na razpolago. Pri njihovem zanimanju jih niso ustavila niti relativno visoka vrednotenja, ki pri podjetju s tako perspektivo očitno ne igrajo posebne vloge.

Da je temu res tako, je potrdilo tudi začetno trgovanje, ki je do trenutka pisanja teksta doseglo najvišjo ceno do 50 dolarjev za delnico, kar je pomenilo že 92,3-odstoten skok tečaja, cena pa se je nato nekoliko umirila proti 45 dolarjem (73-odstotna rast), promet pa je znašal kar 2,6 milijarde dolarjev. Da je bil do konca včerajšnjega dneva promet še nekajkrat višji, verjetno ni težko uganiti, vse skupaj pa še v toliko bolj bizarno luč postavlja razmere na Ljubljanski borzi, katere celoten promet je v letu 2012 znašal okroglih 360 milijonov evrov.

Twitterjev prvi dan se je tako z vidika skoka cene delnice izkazal za uspešnega, vlagatelji pa bodo v prihodnje pozorno spremljali predvideno rast poslovanja, ki bo krojila usodo cene delnic. Glavno neznanko predstavlja poslovni model monetizacije velikega števila uporabnikov, katerih število po zadnjih podatkih dosega 232 milijonov (aktivni na mesečnem nivoju), od katerih jih 53 milijonov prihaja iz ZDA.

Kaj pa vrednotenje?

Twitter bo predvidoma z manjšim dobičkom posloval šele leta 2015, zato so vrednosti kazalnika P/E negativne in z vidika analize brezpredmetne, prihodki pa naj bi letos dosegli 640 milijonov dolarjev, v 2014 pa poskočili na 1,14 milijarde, kar pri ceni 45 dolarjev za delnico pomeni razmerje med ceno in prihodki na delnico (P/S) 39,4 za letošnje leto in 22,1 za prihodnje.

V slogu Twitterja lahko še zaključimo: »Zaradi omejitve prostora nam je poleg zgoraj napisanega besedila preostalo še 140 znakov, zato naj bo to zadnji stavek današnjega prispevka.«

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja