Padec vrednosti evra

Članek slika

Glede na to, da smo v obdobju izredno nizkih obrestnih mer, ter ob dejstvu, da je na trgu prisotnega ogromno poceni denarja, je vsaka korekcija tečajev priložnost za vstop na delniški trg.

Svetovni delniški trgi so se po visoki rasti tečajev v zadnjih dneh nekoliko ohladili, kar je privedlo do manjše korekcije tečajev. Razloge lahko iščemo v skorajšnjem končanju odkupov obveznic s strani ameriške centralne banke ter morebitnem dvigu obrestnih mer v prihodnjem letu, rusko ukrajinski krizi, ki preko sankcij vpliva tudi na evropska gospodarstva, kar posledično pomeni tudi nekoliko manjšo rast BDP, ter  v preostalih geopolitičnih krizah po svetu. Vse skupaj je na borze prineslo višjo volatilnost tečajev delnic, bolj pa so izgubili predvsem ciklični sektorji ter podjetja z nižjo tržno kapitalizacijo. Nov zagon trgom lahko razmeroma hitro sproži odločitev centralnih bank, kjer se največ pričakuje od ECB, ki naj bi v kratkem začela odkupovati obveznice ter uvajati posebne programe, ki naj bi okrepili poceni kreditiranje podjetij, ki je trenutno zelo šibko in je v veliki meri krivec za počasno gospodarsko okrevanje evropskih držav. Kapitalski trgi so se na napovedane ukrepe v določeni meri že odzvali z znižanjem vrednosti evra, kar gre zelo na roko izvozno usmerjenim podjetjem, saj so s tem pridobila na konkurenčnosti.

Glede na to, da smo v obdobju izredno nizkih obrestnih mer, ter ob dejstvu, da je na trgu prisotnega ogromno poceni denarja, je vsaka korekcija tečajev priložnost za vstop na delniški trg. To potrjujejo tudi fundamentalna vrednotenja, ki niso previsoka glede na preostale naložbene razrede. Na valutnem trgu pa kljub večjemu padcu tečaja evra nasproti skoraj vsem pomembnejšim svetovnim valutam še naprej pričakujemo izgubljanje vrednosti evra zaradi bodočih ukrepov ECB, da bi pospešila gospodarsko rast. Dogajanje na borzah bodo v naslednjih tednih popestrile objave rezultatov poslovanja podjetij za tretje četrtletje letošnjega leta, ki se začnejo prihodnjo sredo.

Graf: Tečaj EUR/USD

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja