Optimizem upravljavcev skladov se nadaljuje

Članek slika

Pričakuje se močna svetovna gospodarska rast, a tveganja ostajajo.

Rezultati redne mesečne ankete, ki jo je v sredini aprila izvedla investicijska banka Bank of America Merrill Lynch, nakazujejo na nadaljevanje optimizma med upravljavci na svetovnih kapitalskih trgih. V anketi je sodelovalo 177 upravljavcev, ki skupaj upravljajo 494 milijard ameriških dolarjev premoženja. Na splošno gledano so ohranili povečano pozicijo v bolj tveganih naložbah, še vedno pa ohranjajo nekaj prostih denarnih sredstev (4,6 odstotka).  Naduteženost delnic ostaja na najvišjih ravneh v zadnjih desetih letih, kar je glede na zdajšnje nizke donosnosti do dospetja obveznic še toliko bolj razumljivo.

Podroben pregled podatkov pokaže, da so glede na zgodovinske podatke v trenutnih strukturah portfeljev upravljavcev povečane izpostavljenosti do sektorjev potrošne dobrine, finance in tehnologija, regionalno gledano pa do evroobmočja in Japonske. Zmanjšana izpostavljenost je do sektorjev telekomunikacije, surovine in energija, po regionalni strukturi pa do rastočih trgov. Z vidika naložbenih razredov glede na zgodovinske vrednosti ostajajo nadutežene delniške naložbe, podutežene pa surovine, obveznice in denarna sredstva.

Anketiranci v prihodnjih dvanajstih mesecih pričakujejo robustno svetovno gospodarsko rast, ki naj bi pozitivno vplivala tudi na rast dobičkov podjetij. Glede na rezultate anket iz preteklih mesecev so se povečala inflacijska pričakovanja, kar je glede na vse stimulativne ukrepe povsem razumljivo. Na strani morebitnih tveganj in negotovosti za stabilnost finančnih trgov upravljavci kot glavni razlog še vedno navajajo geopolitična tveganja, na drugo mesto uvrščajo prepozen Fedov začetek dvigovanja obrestnih mer, visoko pa uvrščajo še tveganja, povezana z visokimi vrednotenji delnic, morebitno kitajsko dolžniško krizo in deflacijo na območju evra.

Jernej Kozlevčar je upravitelj premoženja Triglav Skladi.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja