Odziv: Pripravite portfelje na 30 odstotni padec

Članek slika

Očitno ste številni bralci povzetek pogovora z Mobiusom razumeli, kot napoved finančne krize, kar pa nikakor ne drži. Zato v nadaljevanju objavljam odziv na članek z naslovom "Mobius: Pripravite portfelje na 30 odstotni padec".

Čustveni odziv je igra na srečo

Drži, da gre za legendarnega investitorja, ki za mnoge predstavlja sinonim za uspešno investiranje v države v razvoju. Drži tudi, da je pri tovrstnih napovedih treba zadeve pogledati objektivno. Ima Mobius prav? Sigurno ima, a kdaj bo prišlo do korekcije ali celo krize, vam ne bo znal napovedati nihče. Dober primer je Peter Schiff, ki je zaslovel med zadnjo finančno krizo, saj je to uspešno predvidel (kot tudi več tisoč drugih posameznikov na svetu). A že od leta 2012 napoveduje novo finančno krizo ter zlato nad 5.000 dolarji. Lahko bi izpostavili pregovor, da ima tudi pokvarjena ura prav dvakrat na dan.

Preberite tudi: Drugo mnenje: Izogibajte se špekulacijam

Kaj je eno izmed najbolj pomembnih pravil uspešnega investiranja? Od tega početja se moramo čustveno distancirati. Čustva so močno orodje, predvsem ko gre za naše finančno blagostanje. Ena najslabših opcij pa je panično prodajanje. Lovljenje najvišjih in najnižjih vrednosti se skoraj nikoli ne obnese. Nenazadnje morate imeti prav dvakrat: prvič pri izstopu in drugič pri ponovnem vstopu.

To početje pa je, statistično gledano, podobno igri na srečo. Raziskava, objavljena že leta 1998, glede vedenjskih financ je pokazala, da ima posamezni vlagatelj več kot 50-odstotno možnost, da bo prodal boljšo delnico ali sklad - obenem pa se v večini primerov v povprečju izkaže, da se te enote, ki jih je vlagatelj prodal, v naslednjem obdobju izkažejo za bolj donosne od trga; enote, ki jih vlagatelj obdrži, pa za manj donosne od trga.

Kako se izogniti napačnim odločitvam?

Napačnim odločitvam se lahko tudi izognete. Prvo, poiščite drugo mnenje: od finančnega svetovalca ali kakšnega izkušenega vlagatelja, ki mu zaupate. Izkušeni vlagatelji poznajo pravilo, ki pravi, da se je treba za uspešno vodenje naložb od teh čustveno distancirati, saj pretirana čustvena vpletenost pogosto vodi v iracionalne odločitve. Pravilo pravi, da bo vaše naložbe bolje upravljala strokovno usposobljena oseba, ki razpolaga z zadostnim znanjem, časom in potrebnimi informacijami. Poleg tega se naložbeni strokovnjaki čustveno ne vežejo na premoženje strank in tudi zaradi tega premoženje upravljajo bolj uspešno.

Preberite tudi: Drugo mnenje: Manj delnic za miren spanec

Zelo dobra opcija bi bila določitev, kako visok padec je za vas še sprejemljiv oz. kako visok padec ne bo pustil trajnih posledic in temu primerno prilagoditi portfelj. Gre za neke vrste stresni test, pri katerem pri posameznemu tipu naložbe (delnica, obveznica, denar) določite za koliko lahko pade pri pojavu finančne krize ter na podlagi razmerij med posameznimi tipi naložb ugotovite, kako močno lahko zaniha celoten naložbeni portfelj v najslabšem možnem scenariju. V kolikor padec pri hipotetični finančni krizi presega vašo mejo še sprejemljivega nihaja, morate prilagoditi razmerja tako, da morebitni padci ne bodo kratili vašega spanca. To je veliko boljša strategija od paničnega prodajanja vseh naložb.

Torej, v kolikor razpolagate z dovolj časa in znanja, naredite stresni test vašega portfelja, preglejte strukturo, potencial trga in po potrebi portfelj prilagodite. V kolikor časa in / ali znanja za to nimate, se posvetujte z nekom, ki vam to lahko nudi. Bodisi gre za prijatelja, znanca ali pa neodvisno podjetje, ki se s tem ukvarja.

Naj pohlep ne vpliva na končno sestavo portfelja

Res je, da smo na trgih že več kot 9 let priča naraščajočemu trendu in so vlagatelji, ki so investirali na vrhuncu finančne krize, ustvarili večkratnik vložka. Tudi vrednotenja na trgih niso več tako nizka, a zapomniti si morate tudi to, da finančna kriza ne pride zaradi starosti bikovega trga. Do te pride zaradi sistemskih težav, ki so izkušenim vlagateljem popolnoma razumljive. In trenutno - glede na dobičke podjetij ter svetovno gospodarsko rast - pogoji za krizo še niso izpolnjeni.

A v kolikor vas še vedno skrbi, se poslužite prejšnjega nasveta: drugo mnenje ali pa prilagoditev strukture portfelja v lastni režiji.

V zadnjem času mi piše precej ljudi, katere zanima moje mnenje. A univerzalnega nasveta za dva različna posameznika se ne da podati. Potrebno je vedeti: časovna komponentna, cilji, želje, nagnjenost k tveganju, izkušnje ... in še veliko več spremenljivk, na podlagi katerih se da podati mnenje. Brez tega preprosto ne gre. In še enkrat: jasnovidci ne obstajajo!

Edini nasvet, ki ga lahko dam in vem, da je dober, je: Izkoristite akcijo Vzajemcev, v kateri 20 vlagateljem podarjamo brezplačne enoletne usmeritve naših strokovnjakov ter dobite neodvisno mnenje.

V primeru vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja