Drugo mnenje: Manj delnic za miren spanec

Članek slika

S partnerko imava oba 70 let in skupaj približno 600 tisoč evrov prihrankov v različnih naložbah. Letno porabiva okoli 25 tisoč evrov in zadnje dogajanje na trgih naju zelo skrbi. Bi se bilo smiselno v celoti umakniti v denarne naložbe in počakati?

Odgovarja Myhajlo Todurov, [email protected]

Te opcije osebno sigurno ne bi priporočil. Lovljenje najvišjih in najnižjih vrednosti se skoraj nikoli ne obnese. Nenazadnje morate imeti prav dvakrat: prvič pri izstopu in drugič pri ponovnem vstopu. Boljša opcija bi bila določitev, kako visok padec je za vas še sprejemljiv oz. kako visok padec ne bo pustil trajnih posledic in temu primerno prilagoditi portfelj.

Gre za neke vrste stresni test, pri katerem pri posameznemu tipu naložbe (delnica, obveznica, denar) določite za koliko lahko pade pri pojavu finančne krize ter na podlagi razmerij med posameznimi tipi naložb ugotovite, kako močno lahko zaniha celoten naložbeni portfelj v najslabšem možnem scenariju. V kolikor padec pri hipotetični finančni krizi presega vašo mejo še sprejemljivega nihaja, morate prilagoditi razmerja tako, da morebitni padci ne bodo kratili vašega spanca. To je veliko boljša strategija od paničnega prodajanja vseh naložb.

Poleg padcev, morate v zakup vzeti tudi stopnjo donosnosti, na katero morate ciljati za pokrivanje sprotnih izplačil. V nasprotnem lahko marsikateremu vlagatelju, četudi je privarčeval dovolj sredstev, zmanjka sredstev, saj živimo vedno dlje. Ne smemo pozabiti niti na inflacijo. Osebno pri načrtovanju v zakup vzamem 2% inflacijo ter življenjsko dobo 100 let - rajši vidim, da sem nekoliko bolj previden, kot pa da mi pri 90. letih zmanjka denarja.

Če se dotaknemo vaših trenutnih potreb po izplačilih, bi 4,2% donosnost (25.000 / 600.000 = 4,17%) več kot zadoščala za pokrivanje letnih potreb, saj bi se glavnica le malo spreminjala. Pri upoštevanju stopnje inflacije (za referenco vzemimo navzgor zaokrožen cilj ECB) vaši ciljni donosnosti dodajte še 2%, kar pomeni, da bi v tem primeru morali ciljati na donosnost v višini 6,2%. A to je smotrno predvsem takrat, ko želite glavnico v celoti zapustiti vašim potomcem ter ohraniti njeno kupno moč; in tudi pri 4,2% bi moralo dedičem ostati še vedno dovolj veliko premoženje.

Osredotočimo se torej na donosnost 4,2%. Ta bi bila lahko dosegljiva že z minimalno izpostavljenostjo delniškim trgom. V vašem primeru nekje med 20% - 30% s poudarkom na stabilnih velikih podjetjih z rednim izplačevanjem dividend; tako bi del letnih potreb po izplačilih lahko pokrili že z dividendami. Preostanek sredstev bi lahko razporedili med naložbe s fiksnim donosom in letnimi izplačili, na katere dogajanje na borznih trgih nima vpliva. Tako bi se skoraj v celoti izognili dogajanju na borznih trgih in tudi v primeru pojava finančne krize in nihaja navzdol za 50%, bi vaš portfelj zanihal le za okoli 15% (polovica od 30% izpostavljenosti delnicam), izguba pa bi se delno pokrila z donosom pri drugih naložbah.

Čeprav se morda na prvi pogled zdi zapleteno, je tovrstna prilagoditev v praksi precej enostavna; v rezultatu pa boste bolj mirno spali. V kolikor še ne sodelujete z neodvisnim finančnim svetovalcem, razmislite o tem, da bi si tega omislili. Ponudbe na trgu je dovolj, da najdete tistega, ki bo za vas najbolj primeren.

Vprašanja s področja naložb, bančništva ali zavarovalništva lahko pošljete na elektronski naslov [email protected]. Odgovor strokovnjakov Vzajemci Skupine boste prejeli v treh delovnih dneh preko elektronske pošte.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja