»Objave poslovnih rezultatov dobre, trgi v negotovosti in velik dan za Facebook«

Članek slika

V zadnjih tednih spremljamo objave poslovnih rezultatov za prvi letošnji kvartal, ki kažejo, da se podjetja dobro spopadajo s krizo in so se očitno odlično prilagodila na spremembe v poslovnem okolju. Dobre objave pa glede na gibanja delniških trgov očitno niso dovolj, da zaustavijo negativen trend, ki je z različno jakostjo prisoten po posameznih borzah. Da se za slovenske delnice v tujini ne cedita med in mleko je potrdila tudi Krka, ki je v Varšavi svoj zadnji posel videla 19. aprila.

Podjetja uspešno v boju s krizo

V zadnjih tednih spremljamo objave poslovnih rezultatov za prvi letošnji kvartal, ki kažejo, da se podjetja dobro spopadajo s krizo in so se očitno odlično prilagodila na spremembe v poslovnem okolju. Podjetja iz glavnega ameriškega indeksa S&P 500 so tako v prvih treh mesecih glede na enako lansko obdobje v povprečju dosegala 7,9-odstotno rast dobička. Največje rasti dobičkov so beležili sektorji industrija (+17,5 odstotka), tehnologija (+15 odstotkov) in finance (+13,6 odstotka). Na drugi strani so se z padcem dobičkov srečevala podjetja iz sektorjev oskrba (-8,4 odstotka) in surovine (-7,9 odstotka). Pričakovanja analitikov je pri objavah preseglo 66-odstotkov podjetij, 10 odstotkov objav je bilo skladnih s pričakovanji, 24 odstotkov objav pa je bilo pod pričakovanji analitikov.

Dobre objave očitno niso dovolj

Dobre objave pa glede na gibanja delniških trgov očitno niso dovolj, da zaustavijo negativen trend, ki je z različno jakostjo prisoten po posameznih borzah. Če ameriški borzni indeksi za enkrat kažejo relativno skromno korekcijo, saj S&P 500 od najvišje aprilske vrednosti do trenutka pisanja teksta beleži 6,6-odstoten padec, pa je vrag očitno vzel šalo, ko pregledamo gibanja nekaterih drugih pomembnejših borznih trgov. Tako francoski CAC od sredine marca izgublja že 16,3 odstotka, še veliko slabše gre italijanskemu indeksu FTSE MIB s 24,2 odstotka izgube, najhuje pa jo je odnesel španski IBEX 35, ki je od začetka februarja izgubil kar 27,5-odstotka. Po manjšem odboju se je na stara pota vrnil tudi ljubljanski SBITOP, ki se zadržuje blizu najnižjih vrednosti, kar glede na dogajanje po svetovnih trgih ni presenečenje.

Krka potrdila, da se za slovenske delnice v tujini ne cedita med in mleko

Da se za slovenske delnice v tujini ne cedita med in mleko je potrdila tudi Krka, ki je v Varšavi svoj zadnji posel videla 19. aprila, pa še to 25 lotov. Vse skupaj se je tako trgovalo le 4 dni, lastnika pa je zamenjalo 190 delnic.

Nekoliko več zanimanja je v Varšavi za delnice Nove KBM, vsekakor pa je promet daleč od pričakovanj. Omenimo še močno depreciacijo dolarja, ki je za sabo navzdol potegnila cene surovin in energentov. Tako je sodček severnomorske brent nafte od konca marca izgubil dobrih 13 odstotkov, kar posebej občutimo, ko napolnimo rezervoar jeklenega konjička. Nekoliko manj pa so lahko veseli tisti, ki varčujejo v zlatu ali srebru, saj sta izgubila nekaj svojega bleščečega sijaja.

Obstoječi delničarji Facebooka bodo v trenutku obogateli

Tokratnega sestavka ne gre zaključiti brez Facebooka, ki bo danes prvič kotiral na borzi pod oznako FB, mnogi obstoječi delničarji pa bodo tako v trenutku postali milijarderji.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja