Novo leto, novi cilji

Članek slika

Med priljubljenimi novoletnimi zaobljubami in cilji je pogosto tudi izboljšanje finančnega stanja, pa naj bo to poravnava dolgov ali prihranek denarja.

Začelo se bo novo leto in danes je ravno pravi čas, da razmislimo o svojem življenju in si postavimo nove cilje. Sicer nekateri pravijo, da so novoletne zaobljube izguba časa, a  če si bomo dobro in premišljeno zastavili cilje, imamo več možnosti, da jih bomo tudi izpolnili. Med priljubljenimi novoletnimi zaobljubami in cilji je pogosto tudi izboljšanje finančnega stanja, pa naj bo to poravnava dolgov ali prihranek denarja.

Zastavite si stvarne cilje.  Zadeti sedmico na lotu, denimo, ni eden takšnih. Cilj mora biti dosegljiv in merljiv, drugače boste kaj kmalu razočarani. Namesto tega se raje odločite, da boste v prihajajočem letu/letih prihranili določeno vsoto denarja ali da boste vsak mesec na stran dali določen odstotek prihodka. Tako boste točno vedeli, kako doseči svoj cilj in ne boste imeli izgovorov, da ga ne dosežete.

Primer: želim varčevati 50 EUR na mesec

Pred pričetkom varčevanja je pametno pogledati prednosti in slabosti, ki nam jih ponujajo različni varčevalni produkti, pa naj gre za varčevanje v banki, vzajemnih skladih, nogavici, plemenitih kovinah itd. Upoštevati je potrebno dejavnike kot so: padanje obrestnih mer, razvoj trga kapitala, informiranost vlagateljev, obdavčitev različnih varčevalnih produktov, inflacija, vse večja ponudba različnih naložb in še veliko drugih dejavnikov. Predvsem pa morate poznati sebe, svoje želje in svoje nagnjenje k tveganju. Statistika kaže, da Slovenci najpogosteje varčujejo v banki, saj je prisoten strah do naložb v vzajemne sklade. Ta strah izvira predvsem  iz neznanja na tem področju in nepoznavanja le-teh. Varčevalni načrt si lahko v primeru, da imate dovolj znanja o tem, kaj vse nam trg ponuja, oblikujete sami. Modro je pretehtati vse možnosti in prihranke naložiti glede na donosnost, ki jo pričakujte od naložbe  in naložbenim tveganjem, ki ste ga pripravljeni sprejeti.

1.    Pri banki sklenem mesečno varčevanje za deset let. V 120 mesecih vplačam 6.000,00 EUR. Na teh 6.000,00 EUR mi banka obračuna neke minimalne obresti (višina se razlikuje od banke do banke). Banke že nekaj časa nižajo obrestne mere za varčevanja, tudi napovedi v bližnji prihodnosti še ne napovedujejo dviga obrestnih mer, prej obratno. Za varčevalce v depozitih to ni spodbudna novica, in vezane vloge na bankah počasi postajajo primerne res samo še za zelo konservativne vlagatelje.

2.    Odločim se, da sklenem varčevalni načrt pri družbi za upravljanje. Pri 5% letni donosnosti, v desetih letih poleg vplačanega zneska privarčujem približno 1.700 EUR. Moja naložba je fleksibilna in jo skozi dobo varčevanja lahko spreminjam. Nekateri  DZU-ji po desetih letih vrnejo tudi vstopne stroške. V primerjavi z omejeno dostopnostjo sredstev pri bančni vezavi, vzajemni skladi zagotavljajo želeno likvidnost, saj so sredstva najkasneje v petih delovnih dneh, po zahtevku za izplačilo, na vlagateljevem transakcijskem računu. Pri vlaganju v vzajemne sklade ne smemo pozabiti, da donosi  iz preteklosti niso zagotovilo za donose v prihodnosti. Vrednost točke lahko raste ali pada, zato so tudi prihodnji donosi lahko višji ali nižji kot v preteklosti. Z mesečnimi vplačili v varčevalni načrt v višini 100,00 EUR, lahko v 10 letih ob istih pogojih privarčujete dobrih 15 tisoč EUR, torej poleg vplačanega zneska še dodatnih 3.400 EUR.

Nič velikega ni mogoče doseči v enem dnevu

Zastavljeni cilj lahko dosežemo le postopno in z veliko mero potrpežljivosti. Vsako izgubljeno/zamujeno leto, mesec, pomeni manj privarčevanih sredstev v prihodnosti.  Niste popolni, zato lahko naredite tudi kakšno napako. Ko jo naredite, ne bodite prestrogi do sebe in ne obupajte. Ena napaka še ne pomeni konca sveta ali propada zaobljube. Še naprej se držite svojega cilja, kot da se ni nič zgodilo.

V primeru, da ne veste kje in kako bi začeli, poiščite pomoč! Ni treba, da svojo zaobljubo uresničujete sami.

Mateja Cimerman je finančna svetovalka Skupine Vzajemci. V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja