Novo leto, nove finance

Članek slika

Začnite 2024 pri financah.

Pogosto ponavljamo, da pri naložbah nima smisla čakati na »pravi dan« in da vsak dodatni dan investiranja prinaša priložnost za plemenitenje. A če sodite med tiste, ki si postavijo nove cilje ob vstopu v novo leto, potem je vsekakor spodbudno, da ste se odločili plemenititi svoj denar ali preveriti, kako bi lahko to počeli še uspešneje.

Za prvi korak vam lahko poskusimo pomagati z nekaj najpogostejšimi vprašanji in odgovori. Prvih bo morda celo kaj več: eno osnovnih pravil v naložbah je namreč, da ima vsak vlagatelj svojo zgodbo.

Ugotovite, katera vlagateljska pot je prava za vaš cilj. 


Tudi vi boste imeli največ možnosti za optimalne donose takrat, ko bodo cilji, strategija, stopnja tveganja in drugi dejavniki pisani posebej na vašo kožo.

Kako sestaviti naložbeni portfelj?

S premišljeno gradnjo naložbenega portfelja, torej skupka naložb v različnih razredih, kot so delnice, obveznice, nepremičnine, plemenite kovine, gotovina in drugi finančni instrumenti, lahko začnete graditi svojo pot do finančne stabilnosti in uspeha. Naložbeni portfelj se izkaže za večino vlagateljev za učinkovitejšo pot v primerjavi s samostojno izbiro posameznih delnic ali drugih naložb.


Preberite več: Kako strateško zgraditi svoj naložbeni portfelj?


Prednosti so diverzifikacija oziroma razpršitev tveganj (o tveganjih nekaj več v nadaljevanju) v različne vrste naložb in s tem manjša izpostavljenost posameznim naložbam, časovna in stroškovna učinkovitost, prilagodljivost s strategijo, ki se prilagaja ciljem v različnih obdobjih glede na vaš položaj in druge dejavnike, ter strokovno svetovanje in upravljanja, za katerega imate možnost s finančnim svetovalcem. Tu ne smemo pozabiti na »čustveno komponento«: samostojni vlagatelj je bolj podvržen emocionalnim odločitvam, ki so pogosto posledica nekega hipnega stanja in ne nujno dolgoročnega trenda ter zato niso nujno najboljše. Z dobrim svetovalcem je lahko mirnejši in se odziva bolj premišljeno, trezno oziroma racionalno.

Koliko tvegati?

Ker se še posebej na začetku vlagateljske poti vsakdo srečuje z izrazom »toleranca do tveganja« in ker ima beseda »tveganje« pri naložbah za marsikoga neprijeten zven, še enkrat poglejmo, za kaj gre. Toleranca do tveganja ne pomeni, da vlagate svoj denar v nevarne naložbe. Opišemo jo lahko kot  stopnjo vaše pripravljenosti na tveganje izgube v zameno za potencialno večje donose pri naložbah. Je eden ključnih dejavnikov oblikovanju naložbene strategije in določanju sestave naložbenega portfelja.

 

Se boste usmerili v konservativnejše vode ali pa v bolj drzno smer?

Ko boste želeli ugotoviti, kakšna je vaša stopnja tveganja in kako vpliva na portfelj, bo koristno, če si postavite naslednjih pet vprašanj o vašem vlagateljskem profilu. 

1. Kakšni so moji vlagateljski cilji?

Če so ti dolgoročnejši, na primer upokojitev čez 30 let ali pa šolanje otroka čez 15 let, si gotovo lahko privoščite več tveganja kot pa pri vlaganju za nekaj let, na primer za varčevanje za poroko. Dodatno: želim le ohranjati vrednost premoženja, da mi ga ne zmanjšuje npr. inflacija, ali pa želim premoženje dolgoročno povečevati?

2. Kakšna je moja finančna sposobnost?

Preprosto: če imate pod palcem več, potem najverjetneje lahko prenesete višje stopnje tveganja.

3. Koliko časa imam za naložbe?

Če ste svoj naložbeni portfelj zastavili za plemenitenje na daljše obdobje, si lahko privoščite višje tveganja. Tudi ko bo prišlo do nihanj navzdol, lahko ob premišljeno izbranih naložbah računate, da boste na dolgi rok »v plusu«.

4. Kako na široko si želim zastaviti naložbe?

Bolj na široko »razprostrte« in raznolike naložbe prinašajo nižjo stopnjo tveganja, saj je malo verjetno, da bi na različnih koncih »pridelovali« izgubo. Z donosom na eni strani lahko tako pokrijete tudi izpad na kaki drugi. A hkrati to pomeni, da boste težko dosegali tudi višjo rast, saj ni realno pričakovati, da bodo »dobro delale« vse naložbe.

5. Kakšen je moj (vlagateljski) značaj?

Ste nagnjeni k paniki in imate občutek, da bi že ob prvih znakih nemira na finančnih trgih ali pa ob prvih negativnih rezultatih najraje zamenjali vse take naložbe? Potem je vaša stopnja tveganja gotovo nižja kot pa pri tistem, ki zaupa v dolgoročnejše zgodbe in ga tudi taki dogodki ne spravijo iz tira.

Začnite zdaj.


Da ne bodo dnevi spet kar minevali in ne boste čakali nove spodbude za začetek, predlagamo, da naredite prvi korak že danes.

1. Določite cilje in strategijo vaših naložb.
2. Sestavite svoj portfelj.
3. Spremljajte, prilagajajte in spreminjajte ga, ko bo to smiselno.

4. Izkoristite znanje in izkušnje, ki jih lahko pri tem z vami delijo finančni svetovalci.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja