Izkoristite oktober za začetek varčevanja!

Članek slika

Oktober je mesec varčevanja, ki se na zadnji dan, 31.10., konča s svetovnim dnem varčevanja. V Sloveniji se v časih visoke inflacije in nizkih bančnih obrestnih mer vse več ljudi odloča za varčevanje v vzajemnih skladih.

Višjih obrestnih mer za varčevalce na bankah vsaj še nekaj let ni moč pričakovati, inflacija pa bo ostala. Medtem, ko je to v Zahodnih državah že desetletja stalnica, se tudi v Sloveniji varčevanje seli na kapitalske trge (če ne želimo izgubljati vrednosti svojih prihrankov). 

Varčevanje v vzajemnih skladih je namenjeno predvsem vlagateljem, ki želijo razpoložljiva denarna sredstva investirati v nakup delnic, obveznic in drugih vrednostnih papirjev, vendar nimajo dovolj znanja, izkušenj ali časa, da bi to počeli sami. Denar zato raje prepustijo izkušenim upravljavcem vzajemnih skladov, ki sredstva sklada razpršijo v več različnih vrednostnih papirjev s čimer povečajo varnost in zmanjšajo tveganje celotne naložbe.

Je zdaj pravi čas za investiranje?

Vsak izkušen vlagatelj ve, kdo je Peter Lynch. To je človek, ki je v obdobju 1977-1990 upravljal velikanski sklad Fidelity Magellan, ki se v tem obdobju lahko pohvali s povprečno letno donosnostjo v višini 29 odstotkov. Na spletu lahko najdete veliko podatkov o Lynchu, skladu, ki ga je upravljal, njegove citate itd. Tokrat se bom posvetil citatu iz njegovega intervjuja sredi 90-ih let prejšnjega stoletja.

"Ljudje zapravljajo veliko časa za to, da bi ugotovili, kdaj je najbolj primeren trenutek za investiranje in lahko povem, da je to le izguba časa. Sam sem naredil izjemno analizo. V obdobju 1965-1995, torej 30 let, če bi investirali tisoč dolarjev vsako leto in imeli veliko srečo, da ste investirali na najnižji točki posameznega leta, bi bila vaša povprečna letna donosnost 11,7 odstotkov. Če bi imeli veliko nesrečo in bi vsako leto investirali tisoč dolarjev na najvišji točki leta, bi bila vaša povprečna donosnost 10,6 odstotkov. To je edina razlika med najvišjo in najnižjo točko posameznega leta. Možnosti so zelo majhne, a ljudje še vedno posvečajo ogromno časa in energije analiziranju, kaj se bo zgodilo s trgom. To se preprosto ne splača," je izjavil legendarni vlagatelj.

Zgornjo izjavo bi si morali številni vlagatelji shraniti. To je izjava, ki govori v prid dolgoročnemu investiranju in še enkrat poudari, da 'lovljenje najnižjih vrednosti' in skrb zaradi dnevnih sprememb nima velikega pomena pri investiranju na daljši rok. Če nimate v planu prodaje naložbe v roku enega leta ali celo desetletja, ni logično, da bi bili zaskrbljeni zaradi dnevnih sprememb.

Akcije v oktobru

V Sloveniji, po podatkih ATVP, v vzajemne sklade investira več kot 461 tisoč različnih vlagateljev. In veliko izmed njih bo oktober izkoristilo tudi za cenejši vstop v naložbeni portfelj vzajemnih skladov.
Družbe za upravljanje namreč navadno v oktobru ponujajo vlagateljem različne ugodnosti v obliki oprostitve ali znižanja vstopnih stroškov.
 
Sicer na Vzajemcih odsvetujemo izbiro naložbe izključno na podlagi stroškov, a v primeru več enakovrednih možnosti je seveda smiselno izbrati cenovno ugodnejšo.

Kako izbrati pravo naložbo, kateri skladi so ''v akciji'' in kakšne so možnosti znižanja stroškov? 

Za takšna in podobna vprašanja smo na voljo v Skupini Vzajemci. Pišite nam na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja