Mirno za praznike?

Članek slika

Letošnje leto na kapitalskih trgih dobiva podobo vztrajnega boja med ''bikom'' in ''medvedom''. Temu primerno je bilo tudi dogajanje v aprilu in pričakujemo lahko, da se bo zgodba nadaljevala.

Na stran bikovskega trenda so v aprilu odločno, predvsem v ZDA,  stopili (vsaj prvi) podatki o prihodkih in dobičkih podjetij. Prihodki so v povprečju, v primerjavi z lanskim letom, celo zrasli. Dobički so sicer nižji, a kljub temu nad pričakovanji. Prednjačijo segmenti farmacije, bančništva ter potrošnih dobrin, medtem, ko podatke večine tehnoloških velikanov v tem trenutku še čakamo. V Evropi je situacija podobna. Tudi cena nafte se je ustalila in le redko zaide iz cenovnega razpona med 70$ in 80$ za sodček.

''Medveda'', že skoraj tradicionalno, zastopa ameriška centralna banka (FED), z napovedjo nadaljevanja dvigov obrestnih mer. To velja tudi za evropsko centralno banko (ECB), ki FED-u zvesto sledi. Grožnja bančne krize, o kateri so po propadu SVB in težavah Credit Suisse, razpredali mediji, se zdi ob zgoraj omenjenih rezultatih le bled spomin. V zadnjem mesecu so vlagatelji, bolj verjeli podatkom, ki podpirajo rast delniških trgov. Tako rekoč so vsi pomembnejši svetovni delniški indeksi (Dow Jones, Nasdaq, S&P500, DAX, NIKKEI…)  v zadnjem mesecu v zelenem. ''Bik'' je torej trenutno v rahli prednosti. 

Skratka, slika bi bila videti idealna za mirnejše prihodnje tedne, če ne bi bilo FED-ovega koledarja: naslednje zasedanje je namreč predvideno za 2. in 3. maj. FED je namreč v zadnjem sporočilu za javnost napovedal ponovni dvig obrestnih mer. To samo po sebi ne predstavlja večje težave za delniški trg, saj je bila napoved zelo jasna in je že všteta v trenutne vrednosti delnic. Tisto, kar je bolj nepredvidljivo (in je že v tem trenutku predmet špekulacij), je interpretacija ostale vsebine sporočila. FED je namreč  med vrsticami namignil, da bi lahko šlo za zadnji letošnji dvig. To bi se lahko ujemalo s prizadevanji FED-a za t.i. mehak pristanek ekonomije namesto recesije.

Po raziskavi Forbes je trenutno 84% investitorjev prepričanih, da bo FED v začetku maja dvignil obrestne mere. To je glede na jasno sporočilo logično. Hkrati pa jih kar 65% verjame, da letos ne bo ponovnih dvigov. Če se to prepričanje izkaže za napačno, bo to lahko boleč udarec za trenutni (sicer zmerni) optimizem. Posledično zasedanje FED visi nad trgi kot temen oblak. Skladno s spomladanskim vremenom ne vemo ali bo šel tiho mimo ali nas bo ujela nevihta sredi piknika. 

Kot ponavljamo že vrsto let; vlaganje v delniške trge je tek na dolge proge. Karkoli se bo zgodilo med prazniki, najverjetneje ne bo prelomno. Za dolgoročnega vlagatelja bo na koncu to lahko le mala vejica na grafu. V katero smer, bomo vedeli po praznikih.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja