(Ne)ameriški Portoriko in BDP plus

Članek slika

Naj vas najprej vprašam, ali veste, kam spada Portoriko. Ne skrbite, mnogi ne vedo. Portoriko je na ameriškem ozemlju, vendar ni ameriška zvezna država.

Torek je bil zadnji trgovalni dan prve polovice trgovalnega leta. Žal ameriški delniški indeksi v zadnjih šestih mesecih niso pokazali najboljših rezultatov, osrednja indeksa Dow Jones in S&P500 se nista premaknila z izhodiščnih vrednosti, izjema je tehnološki indeks Nasdaq100 z 1,7-odstotno rastjo. Stransko gibanje ameriških trgov sta po mnenju mnogih diktirala dogajanje v Grčiji in nejasna politika ameriške centralne banke, ki se že nekaj četrtletij zapored pripravlja na počasno dviganje obrestnih mer z začetkom v letošnjem septembru.

Naj vas najprej vprašam, ali veste, kam spada Portoriko. Ne skrbite, mnogi ne vedo. Portoriko je na ameriškem ozemlju, vendar ni ameriška zvezna država. Mali otok sredi karibskega morja je v začetku tedna po grško objavil, da najverjetneje ne bo mogel pravočasno odplačati 72 milijard dolarjev težkega bremena. Posledice morebitnega neplačila bodo najbolj čutili ameriški hedge skladi, ki so v zadnjem letu pokupili ogromen delež obstoječega dolga. Neplačilo Portorika bo omajalo zaupanje kupcev dolga drugih ameriških mest in držav, ki s prodajo dolga financirajo lokalne projekte, denimo gradnjo šol in bolnišnic. Novica o morebitnem bankrotu Portorika se zato ne pojavlja na naslovnicah ameriških medijev. To je le ena izmed težav, s katerimi se sooča ameriško gospodarstvo.

Druga je na primer ameriški trg dela, ki na prvi pogled z velikim številom novih delovnih mest postaja svetla točka v govorih predstavnikov ameriške centralne banke, vendar podroben pregled številk razkrije alarmantno visoko število delovnih mest za določen čas, skrajšane urnike in izjemno nizke plačilne postavke. Skrbi zbuja tudi dejstvo, da se zmanjšuje število mladih zaposlenih in viša število zaposlenih, starejših od 55 let, kar kaže sliko mladih brez službe, ki se selijo nazaj domov, medtem ko se tako imenovana baby boom generacija vrača v službe.

Za olepšanje podatkov so se v ZDA odločili tudi pri izračunavanju gospodarske rasti, potem ko naj bi se ta v prvem četrtletju letošnjega leta ustavila pri 0,7 odstotka (preračunano na letni nivo). Ker imajo vse številke mejo, do katere jih lahko olepšamo, so se v ZDA odločili, da tokrat običajno merjenje gospodarske rasti (GDP) ni najboljše, zato so raje uporabili GDI (bruto domači dohodek), ki kaže na 3-odstotno letno rast. Da kljub temu ne bi prestopili meje dobrega okusa, so se odločili dodati še tretji kazalnik rasti, imenovan BDP plus, ki se je ustavil pri 2,5-odstotni letni rasti. Kakšna je resnična gospodarska rast, verjetno ne ve nihče.

V prihodnjih četrtletjih bo zanimivo spremljati raven inflacije v ZDA, saj so dosedanjo nizko inflacijo utemeljevali s padajočimi cenami energentov, kar pa žal ni več primerna zgodba, saj je cena nafte v zadnjega pol leta zrasla za 15 odstotkov. Projekcije za leti 2015 in 2016 kažejo, da se inflacija tudi v prihodnje ne bo dvigala oziroma bo daleč od zastavljenega cilja dveh odstotkov, ki ga želi doseči FED.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja