Monitor: Kje ste v zadnjih 5 letih podvojili vrednost vaših naložb?

Članek slika

Letošnjega dogajanja številni vlagatelji ne bodo pozabili. Tisti, ki ste poslušali nasvete strokovnjakov, ste lahko z letošnjim gibanjem borznih indeksov zadovoljni. Medtem pa so tisti, ki so se posluževali paničnih razprodaj, zamudili obdobje ene izmed najhitrejših rasti. 

Minilo je 5 let, odkar je tehnološki indeks NASDAQ prvič po poku tehnološkega balona leta 2000 znova prebil mejo 5.000 točk. Indeks je potreboval kar 15 let za ta mejnik. NASDAQ je mejo 5.000 točk prvič prebil marca leta 2000 in se ponovno čez to mejo povzpel marca leta 2015. Vse je kazalo na to, da bomo letošnjega marca dočakali celo preboj preko meje 10.000 točk, a smo le-to zaradi dogajanja okoli nove koronavirusne bolezni presegli šele junija. Vsekakor ni slab dosežek, saj je indeks v zadnjih 5 letih zrasel za več kot 100 odstotkov, v zadnjih 20 letih pa za več kot 400 odstotkov (ali celo za okoli 900 odstotkov, v kolikor ste investirali oktobra leta 2002, ko je indeks padel na 1.108 točk). Mnogi so se zopet začeli spraševati, če smo se znašli sredi novega borznega balona. 

Čeprav se situacija primerja z dogajanjem na vrhuncu dotcom balona, je trenutno stanje popolnoma drugačno. Če so bila vrednotenja pred pokom dotcom balona odvisna le od percepcije vlagateljev, vrednotenja sedaj odražajo poslovanje podjetij in investicije, ki so jih podjetja realizirala v zadnjih dveh desetletjih. Znašli smo se sredi četrte industrijske revolucije, ki sloni na razvoju tehnologije. Skladno s tem se je spremenila tudi struktura ameriškega gospodarstva in nenazadnje pomembnejših borznih indeksov. Še vedno pa bi lahko rekli, da je situacija v določenih pogledih absurdna: pet največjih ameriških delnic (Facebook, Amazon, Apple, Microsoft in Alphabet) predstavlja kar 22 odstotkov indeksa S&P 500, preostanek pa odpade na ostalih 495 delnic znotraj indeksa. 

Tako niti ni presenetljivo, da so v zadnjem 3-letnem obdobju najvišjo donosnost ustvarili vlagatelji, ki so sredstva investirali v sektor tehnologije (+54,55 odstotka) in v sektor telekomunikacij (+42,72 odstotka). Še višjo rast so vlagatelji beležili v 5-letnem obdobju, saj so v vrhu najdonosnejših skladov predvsem tehnološki skladi (donosnost nekaterih znaša tudi več kot 150 odstotkov). Najdonosnejši slovenski sklad Infond Technology je v zadnjih 5 letih vlagateljem prinesel kar 162,10-odstotno donosnost. Mejo 100 odstotkov je presegel še RCM Technologie Aktien (+149,19 odstotkov), močno pa se je mejniku približal tudi Generali Tehnologija (+95,70 odstotkov). 

Letošnje dogajanje na borznih trgih so vlagatelji že pozabili (kar je sicer lahko dvorezen meč). To pa tudi ni presenetljivo, saj so se trgi po okoli 35-odstotnem padcu hitro pobrali in nadoknadili izgubljeno. Tudi pri pregledu gibanja skladov v zadnjih 3 letih bi težko našli sektor, ki bi vlagateljem prinesel negativno donosnost. Vsi vlagatelji, ki so imeli portfelj naložb ustrezno razpršen, se lahko danes pohvalijo s pozitivnim izkupičkom, ki krepko presega donosnost, ki bi jo lahko ustvarili na banki. 

Sprememba v zadnjih 3 letih po vrsti in področju vlaganja

Vir: Vzajemci.com, dne 29.7.2020 ob 12:00

Sprememba v zadnjih 3 letih po posameznih sektorjih

Vir: Vzajemci.com, dne 29.7.2020 ob 12:00

Zlato s pozitivnimi obeti

Negotovost, ogromne količine svežega denarja in nejasnost glede prihodnosti so poskrbele za povečano rast povpraševanja po zlatu. Zato ne preseneča, da je ta plemenita kovina v preteklih tednih beležila eno izmed najmočnejših rasti v zadnjih letih. V letošnjem letu je zlato pridobilo okoli 30 odstotkov vrednosti, preboj pomembne psihološke meje 1.800 dolarjev za unčo je odprl pot do še višjih vrednosti, morebitne negotovosti na splošnih trgih pa bi lahko to rast le še spodbudile. 

Še nekoliko višjo rast so beležile t. i. zlate delnice. Gre za delnice podjetij, ki se ukvarjajo z izkopom in obdelavo zlata. Po navadi nihajo precej bolj od cene fizične kovine. Večkrat se tudi pošalimo, da gre za zlato na steroidih, saj so premiki po navadi veliki. Gre za visoko tvegano naložbo, ki pa je v zadnjih letih vlagateljem prinesla tudi visoko donosnost. Najbolj donosna sklada v zadnjih 5 letih, ki se tržita v Sloveniji, sta Amundi Funds Equity Global Gold Mines (+177,33 odstotkov) in Amundi Gold Stock (+167,84 odstotkov).

Razpršite tveganje

Pravilo sestave stabilnega naložbenega portfelja pravi, da moramo za uspešno razpršitev tveganja v portfelj dodati čim več različnih naložbenih tipov, ki imajo med seboj nizko korelacijo, tj. pri katerih gibanje enega naložbenega tipa nima vpliva na gibanje drugega naložbenega tipa. Najprej naj povem, da če se imate za zahtevnejšega vlagatelja, potem nedvomno potrebujete strokovno asistenco, ki jo nudimo svetovalci Vzajemcev. Ne predstavljamo le finančnega portala oziroma spletnega mesta, ki ga radi obiščete, ampak tudi priznano neodvisno finančno svetovalno podjetje, ki obsega svetovalce, analitike in druge strokovne službe, s pomočjo katerih boste vedno prejeli najboljši nasvet. V kolikor pa se imate za začetnika in ne želite strokovne pomoči, boste v nadaljevanju prejeli nekaj osnovnih nasvetov, s katerimi si lahko pomagate. Nenazadnje nam je v interesu, da iz začetnika prerastete v zahtevnejšega vlagatelja in se oglasite pri nas. Z veseljem vam bomo pomagali in vas poskusili usmeriti na pravo pot, da svojih prihrankov ne izpostavite nepotrebnemu tveganju.

Najprej bom podal zelo koristen nasvet, ki vam lahko privarčuje veliko časa: svojo energijo usmerite v tisto, kar lahko nadzorujete. Na gibanje trgov nimate vpliva. Nimate tudi vpliva na gospodarsko rast. Vpliv imate nad stroški, ki jih zapravite za naložbe; vpliv imate tudi na življenjske stroške. Najpomembnejši vpliv imate tudi na končno strukturo vaših prihrankov – ali ste apatični do svojih prihrankov in imate vse na banki v denarju; ali pa ste aktivni in so vaši prihranki razpršeni med različne tipe naložb, ne samo v denar.

Najslabša stvar, ki jo lahko storite, je ta, da svoje prihranke prepustite usodi. Vsaka naložba nosi tveganje, ki je neposredno povezano s pričakovano donosnostjo. Delnice, na primer, imajo najvišjo pričakovano donosnost, a obenem tudi najvišjo stopnjo tveganja. Denar in denarni ekvivalenti na drugi strani predstavljajo najmanj tveganja, a je tudi pričakovana realna donosnost negativna. Strokovnjaki Vzajemcev vam lahko pomagamo do strukture, ki bo popolnoma ustrezala vašemu finančnemu profilu in naložbenim ciljem.

V nadaljevanju lahko vidite trenutno priporočeno strukturo naložbenega portfelja za povprečnega vlagatelja, kot to trenutno vidimo v Naložbenem odboru. 

Trenutna izbira Naložbenega odbora Vzajemcev

Vir: Mesečne smernice julij 2020

Strokovnjaki Vzajemcev smo tu zato, da vam pomagamo na vaši poti do finančnega uspeha. Sodelovanje z našimi svetovalci vam bo na dolgi rok prineslo uspeh, v vsakem trenutku pa vam bo na voljo osebni skrbnik, ki vam bo svetoval pri finančnih vprašanjih, pa naj gre za bančne produkte, zavarovalniške pogodbe, delnice, obveznice, alternativne sklade itd. Odlikuje nas neodvisnost in tako vam lahko brez težav podamo odgovor o primernosti in lukrativnosti posameznega produkta. 

Naročite se na termin na podstrani Svetovanje! 

V primeru vprašanj pa pišite na miha.todurov@vzajemci.com 

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja