Nasdaq nad 5.000 točk - se nahajamo sredi novega balona?

Članek slika

Ameriški tehnološki indeks Nasdaq je prvič od vrhunca tehnološkega balona leta 2000 presegel mejo 5.000 točk. Tako ni presenetljivo, da so se oglasili tisti, ki trdijo, da se je napihnil nov balonček.

Schiff vs. Kaufman

»Nasdaq ne bi bil tukaj, če ne bi bilo kvantitativnega sproščanja. Ne bi bil tukaj brez ničelnih obrestnih mer. Ne bi bil tukaj brez vseh nakupov delnic, ki jih spodbuja poceni denar,« pravi Peter Schiff iz Euro Pacific Capital. »Imamo vse te umene pripomočke, ki so dvignili trg in ni pogoja, da se bo trg obdržal na teh nivojih brez teh pripomočkov,« še dodaja.

Indeks Nasdaq se je nazadnje dotaknil vrednosti 5.000 točk marca leta 2000. Vrednost velja za mejnik tehnološkega balona oz. kot histerije, kot nekateri imenujejo to obdobje. Po tem, ko je indeks dosegel to vrednost, je do oktobra 2002 izgubil 80 odstotkov in pristal na 1.108,49 točkah.

Niso pa vsi prepričani, da se nahajamo sredi novega balona. »Nisem vedno bik. Zelo rad prodajam na kratko precenjene delnice,« pravi Wayne Kaufman, glavni analitik Phoenix Financial. »Ne mislim, da se nahajamo sredi novega balona in to potrjujejo tudi fundamenti. Leta 2000 je bilo stanje povsem drugačno. Samo P/E je takrat dosegal tudi 200, medtem ko ima sektor informacijske tehnologije danes P/E 19,6,« dodaja Kaufman.

»Nikoli ni govora o balonu. Tako baloni delujejo in to je ena stvar, ki jim je vsem skupna,« se z argumenti Kaufmana ne strinja Schiff. »Tehnološke delnice niso precenjene glede na preostal trg, kot je to bilo leta 200. To pa ne pomeni, da balona ni,« pojasnjuje. »Vrednotenja so absurdna. Potem imamo še podjetja, kot je Uber, ki imajo milijardne kapitalizacije. Veliko teh podjetij še ni ustvarilo dobička; veliko izmed njih ga tudi ne bo ustvarilo. Tokrat ni samo tehnološki balon ampak je celotno ameriško gospodarstvo en velik balon,« še dodaja Schiff.

Schiffov argument glede balona pa ima veliko pomanjkljivost - napoveduje, da bo Fed letos nadaljeval s kvantitativnim sproščanjem, namesto da bi zvišal ključne obrestne mere. Obenem pa pričakuje, da bodo višje obrestne mere zdesetkale tehnološka podjetja.

Domači analitiki napovedujejo rast

Tehnološki sektor v zadnjih letih dobro posluje predvsem zaradi višjih investicij korporacij v sektor informacijskih tehnologij ter zaradi vala inovacij (mobilne tehnologije, računalništvo v oblaku). Bi torej morali vlagateli skočiti na vlak ali je morda že prepozno? Investicije korporacij naj bi nadaljevale rast tudi v letošnjem letu. »Pričakovati je povečanje izdatkov podjetij za obnovo njihove informacijsko-tehnološke opreme in storitev. Po letni raziskavi Computerworld kar 43% vodij IT oddelkov v podjetjih (vzorec je obsegal 194 oseb) napovedalo, da za leto 2015 pričakuje povečanje izdatkov v njihovih oddelkih za 13%. Povprečje vseh anketiranih pa je ocenilo rast izdatkov za IT v letu 2015 v višini 4,3%. Večina pričakuje porast naložb v informacijsko varnost, računalništvo v oblakih, poslovne analize in razvoj mobilnih aplikacij,« je februarja v pogovoru z Vzajemci povedal Dušan Povalej iz Ilirika DZU. Strinjal se z njim tudi Gorazd Grof iz Alta Skladi. »Shranjevanje podatkov in uporaba programskih rešitev v oblaku kažeta največji trend rasti v zadnjih četrtletjih in vodilna podjetja na tem področju tudi v v naslednjem letu predvidevajo dvoštevilčno rast. Tudi internetna trgovina  raste z velikimi stopnjami, še posebej na EM trgih. Tudi rast pametne telefonije na EM trgih še omogoča lepe rasti,« je dejal Grof.

Aleš Grbić, KBM Infond: Valutni vpliv je kratkoročno lahko dobra popotnica za podjetja iz držav, katerih valute so deprecirale glede na USD. Srednjeročno bo njihovo poslovanje odvisno predvsem od konkurenčnega položaja na trgu.

Analitiki prav tako pričakujejo, da bo tudi letos v sektorju veliko prevzemov in združevanj. »Če sodimo po rezultatih raziskave med 150 managerji evropskih IT podjetij in skladov zasebnega kapitala se lahko nadejamo nadaljevanju prevzemov in združevanj v letu 2015. Kar 83% jih je na to vprašanje odgovorilo pozitivno, tretjina pa pričakuje znatno rast teh aktivnosti. Največjo rast prevzemov pričakujejo na področju računalništva v oblakih.  Po podobni raziskavi KPMG je  62% anketiranih izjavilo, da letos pričakuje povečanje prevzemov in združevanj v tehnološkem sektorju. Višji odstotek so podali le še za farmacevtsko-zdravstveni sektor (84%),« je pojasnil svoje stališče Dušan Povalej.

Krepko nad povprečjem S&P 500

Tudi poslovni rezultati tehnoloških podjetij prekašajo povprečje S&P 500. Če pogledamo podatke za četrto četrtletje 2014, je bila rast prihodkov povprečnega podjetja v indeksu 6,4-odstotna, medtem ko je bila povprečna rast prihodkov tehnoloških podjetij 12,4-odstotna. Tehnološki sektor naj bi po napovedih prekašal S&P 500 tudi v naslednjih treh četrtletjih.

Seznam skladov iz sektorja Informacijska tehnologija dne 5.3.2015 ob 10:00.

Vzajemni sklad 1 leto v % 3 leta v % 5 let v %
EEF Equity High Tech LTE - R 41,73 70,31 108,93
Infond Technology 37,97 79,01 82,93
ALTA PHARMA-TECH 37,60 71,66 101,59
ILIRIKA Farmacija in tehnologija delniški 37,17 60,84 52,93
NLB Skladi - Visoka tehnologija delniški 34,73 84,02 109,82
KD Tehnologija 34,68 54,79 88,51
EEF Equity High Tech LTE - RH 18,47 48,18 70,68

V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja