Močan tehnološki sektor

Članek slika

V zadnjih štirinajstih dnevih so ameriški delniški trgi zabeležili lepe donose. Osrednji ameriški indeks Dow Jones 100 je pridobil 2,06 odstotka vrednosti in dosegel nivo 16500 točk.

V zadnjih štirinajstih dnevih so ameriški delniški trgi zabeležili lepe donose. Osrednji ameriški indeks Dow Jones 100 je pridobil 2,06 odstotka vrednosti in dosegel nivo 16500 točk. Še nekoliko bolje se je z 2,49 odstotnim skokom odrezal indeks S&P500. Rast je indeks dvignila na nivo 1878 točk. Najbolje se je tokrat odrezal tehnološki sektor. Glavni predstavnik indeks Nasdaq100 je pridobil 3 odstotke in se povzpel na 3591 točk. V enakem obdobju je za 2 odstotka padla cena zlata. Kupci so morali konec tedna za zlato unčo odšteti 1293 ameriških dolarjev. Prav tako se je znižala cena srebra. 2,3 odstotni padec je potisnil ceno na 19,60 ameriškega dolarja. Z 2 odstotnim padcem se je zlatu in srebru pridružila nafta. 159-litrski sodček zahodnoteksaške nafte se je pocenil na 101,3 ameriškega dolarja.

V sredo po rednem delu trgovanja je poslovne rezultate objavil tehnološki gigant Apple. Dobiček se je v drugem fiskalnem četrtletju dvignili za 7 odstotkov na 10,2 milijarde ameriških dolarjev, medtem ko so se prihodki povečali za 4,7 odstotka na 45,6 milijard, kar je rekord za četrtletje brez prazničnega obdobja. Družba je hkrati objavila odkup lastnih delnic v višini 30 milijard dolarjev do konca leta 2015, prav tako pa so sporočili odobritev cepitve delnic podjetja v razmerju 7:1 (datum cepitve še ni znan). Po objavi rezultatov je cena delnic poskočila za 8 odstotkov na 570 ameriških dolarjev.

Poslovne rezultate je prav tako objavilo podjetje Facebook. Socialni gigant je pozitivno presenetil analitike s 624 milijoni dobička v prvem letošnjem četrtletju. Mobilni oglasi so poskrbeli za 72 odstotni dvig prihodkov na 2,5 milijarde dolarjev in sedaj predstavljajo že 59 odstotno utež v primerjavi s 30 odstotki, kolikor je mobilno oglaševanje doprineslo v enakem obdobju lani. Poslovni rezultati so ceno delnic dvignili za dobre 4 odstotke.

Tabela 1: Najbolj donosne delnice indeksa Dow Jones Industrial Average v zadnjih dveh tednih
Vir: Bloomberg
*P/E = Tržna cena / Dobiček na delnico
Tabela 2: Najmanj donosne delnice indeksa Dow Jones Industrial Average v zadnjih dveh tednih
Vir: Bloomberg
*P/E = Tržna cena / Dobiček na delnico

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja