Mirko Tuš še vedno najbogatejši

Med TOP 100 kar četrtina novih obrazov

Članek slika

Na vrhu lestvice najbogatejših Slovencev je tudi letos Mirko Tuš, ki stoji za razvejanim holdingom Tuš. A vrednost njegovega imperija se vztrajno krči pod težo dolgov, ki si jih je nabral skozi leta, ugotavlja revija Manager.

TOP 3 brez sprememb

Pri Managerju so vrednost Tuševega deleža v Tuš Holdingu ocenili na 196,2 milijona evrov oz. 42 odstotkov nižje kot lani. Leta 2009 je bilo Tuševo premoženje vredno 340,6 milijona evrov, leta 2008 pa 550 milijonov evrov.

Na drugem mestu je s 166,5 milijona evrov obstal Igor Lah, ki je do premoženja prišel s privatizacijskimi certifikati, navaja revija v danes objavljeni lestvici. Kot dodaja, se je Lah tudi lani pri poslih držal svojega učinkovitega recepta, ki sestoji iz poceni prevzemanja družb, iztiska malih delničarjev in selitve premoženja iz enega podjetja v drugo ter na koncu v davčne oaze. V letu dni se je vrednost Lahovega premoženja zmanjšala za skoraj 31 odstotkov.

Tudi na tretjem mestu lestvice najbogatejših Slovencev ni sprememb. Tako kot lani ga zaseda Darko Horvat, ki nadzira nizozemsko skupino družb Aktiva Holdings. Njegovo premoženje je ocenjeno na 112,8 milijona evrov, kar je malenkost več kot lani. Pri Managerju priznavajo, da je težko izbrskati ažurne podatke, povezane z nedavnimi Horvatovimi posli, ob tem pa izpostavljajo njegovo mamo Mirko Horvat, ki je za luksuzno vilo v St. Moritzu po poročanju medijev odštela 37 milijonov evrov.

Sandi Češko v letu dni svoje premoženje povečal za več kot šestkrat

Na četrto mesto se je z 90. povzpel Sandi Češko, ki je v letu dni svoje premoženje povečal za več kot šestkrat na 87,2 milijona evrov. Skupina podjetij pod imenom Studio Moderna, ki jo je ustanovil in katere večinski lastnik je ta zagorski podjetnik, se neomajno upira krizi, navaja revija Manager.

Eno mesto navzgor pa se je povzpel Tomaž Lovše, katerega premoženje se je v letu dni povečalo za 13 odstotkov na 83,2 milijona evrov, kar zadošča za peto mesto na lestvici. Kot ugotavlja Manager, je Lovšetu ob prodaji deleža v Diners Clubu Adriatic uspel veliki met, saj naj bi zanj iztržil 65 milijonov evrov.

Do desetega mesta sledijo lastnik podjetja Medis Tone Strnad (54,9 milijona evrov), družina Pistotnik, ki ima v lasti skupino podjetij Sintal (51,5 milijona evrov), družina Rejc, ki ima v lasti skupino podjetij Efaflex (50,3 milijona evrov), lastnik podjetij pod imenom Armeton Arion Habestor (47 milijonov evrov) ter lastnik podjetij Igem in Fraktal Consulting ter solastnik družbe Stroj Tomaž Ročnik (46,7 milijona evrov).

Le 19 jih je letos bogatejših kot lani

Manager ob tem ugotavlja, da je kriza tudi letos sklestila premoženje najbogatejših Slovencev. Potem ko je sto najbogatejših že lani skupaj imelo slabo petino manj kot leta 2008, in sicer 3,24 milijarde evrov, je letos njihovo skupno premoženje skopnelo še za dobro petino - na 2,54 milijarde evrov.

Leto 2009 je bilo leto doslej najgloblje krize, z upadom vrednosti svojega premoženja se je morala sprijazniti dobra polovica bogatašev na lestvici. Le 19 jih je letos bogatejših kot lani, ugotavlja Manager, med njimi pa poleg že omenjenih Češka, Habestorja (+153 odstotkov), družine Pistotnik (+47 odstotkov) in Strnada (+41 odstotkov) izpostavlja še zakonca Pečjak (+25 odstotkov) ter Dragico Razboršek in družino Šenk (po +20 odstotkov).

Arion Habestor je z 32 leti najmlajši na lestvici. Premoženje si je ustvaril z multinacionalko Armeton s sedežem v Sežani, ki izdeluje betonske uteži za belo tehniko. Skupina, ki zaposluje 267 ljudi, ima poleg dveh tovarn v Sloveniji še dve na Poljskem ter po eno v Španiji in Mehiki.

Med TOP 100 kar četrtina novih obrazov

Novih obrazov je na tokratni lestvici sto najbogatejših kar ena četrtina, najvišje pa je uspelo priplezati Vladimirju Puklavcu (15. mesto), Petru Tevžu (18. mesto), družini Vuk (19. mesto), Darku Zupancu (24. mesto), Željku Mikliču in Katarini Tanasijević (33. mesto), Darku Velikonji (38. mesto), Marijanu Jurencu (46. mesto) ter Romanu in Zorki Bernard (48. mesto).

Po drugi strani se je moralo 27 bogatašev z lestvice posloviti. Najbolj znani med njimi so Dušan Šešok, Janko Zakeršnik, Sonja Gole, Alenka Žnidaršič Kranjc in Igor Pogačar.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja