Mešana slika evropskih trgov

Članek slika

Evropski delniški trgi so v zadnjih dveh tednih beležili mešane rezultate. Osrednji evropski indeks FTSE Eurotop100 se je dvignil za 0,65 odstotka na 2769 točk.

Evropski delniški trgi so v zadnjih dveh tednih beležili mešane rezultate. Osrednji evropski indeks FTSE Eurotop100 se je dvignil za 0,65 odstotka na 2769 točk. K skupni evropski rasti je precej prispeval nemški borzni trg. Osrednji indeks Dax30 je pridobil 1,18 odstotka in se tako dvignil na 9720 točk. Za razliko je na drugi strani negativno gibanje je tokrat beležil francoski indeks Cac40. 0,7 odstotni padec je indeks potisnil na 4478 točk. Padcu prav tako ni uspel ubežati britanski predstavnik. FTSE100 je v štirinajstih dneh izgubil 0,3 odstotka vrednosti in pristal pri 6820 točkah. V enakem obdobju je 0,25 odstotno rast zabeležilo zlato. Kupci so konec tedna za unčo odšteli 1292 ameriških dolarjev. Nekoliko bolje se je odrezalo srebro. 1,7 odstotni skok je dvignil ceno blizu 19,5 dolarja za unčo. Opazno rast je zabeležila nafta. Cena se je od najnižjih nivojev v začetku maja (99 dolarjev) dvignila na petkovih 103,8 dolarja. V dveh tednih se je 159-litrski sodček zahodnoteksaške nafte podražil za 3,7 odstotka.

Med ekonomskimi podatki naj izpostavim opazno rast maloprodaje v Veliki Britaniji. 1,3 odstotni skok v aprilu (6,9% na letnem nivoju) je najboljši rezultat vse od maja 2004. Dobri ekonomski podatki spodbujajo dvig obrestnih mer s strani angleške centralne banke, ki pa se za ta korak na zadnjem zasedanju še ni odločila. Po glasovanju so se člani komiteja enoglasno odločili, da obrestna mera ostane pri 0,5 odstotkih, hkrati pa so jasno proti novim stimulacijam gospodarstvu.

Za zanimivo dodatno popestritev evropskega trga video vsebin se je odločilo ameriško podjetje Netflix. Tehnološki gigant, ki nudi t.i. video vsebine »na zahtevo«, se je odločil za vstop na francoski, nemški in štiri druge evropske trge. Podjetje je sicer že prisotno v Evropi in sicer v Veliki Britaniji, na Nizozemskem in v nekaterih skandinavskih državah. Glede na to, da Netflix vstopa tudi na avstrijski trg, si morda lahko v kratkem času obetamo tudi prihod družbe v Slovenijo.

Tabela 1: Najbolj donosne delnice indeksa FTSE Eurotop 100 v zadnjih dveh tednih
Vir: Bloomberg
*P/E = Tržna cena / Dobiček na delnico
Tabela 2: Najmanj donosne delnice indeksa FTSE Eurotop 100 v zadnjih dveh tednih
Vir: Bloomberg
*P/E = Tržna cena / Dobiček na delnico

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja