Marec na borze prinesel vonj po pomladi

Članek slika

»Legendarni vlagatelj Warren Buffet z novimi obsežnimi nakupi na ameriškem trgu daje jasen signal, da verjame v dolgoročno zgodbo ameriškega gospodarstva,« piše Andraž Antonič iz družbe ALTA Invest.

med vlagatelji na svetovnih kapitalskih trgih v prvih dneh marca prevladuje optimistično vzdušje, ki se nadaljuje od sredine februarja, ko se je ustavilo padanje svetovnih indeksov in obrnila smer gibanja. Od najnižjih februarskih vrednosti so ameriški trgi zabeležili že 10-odstotni odboj, medtem ko je denimo nemški Dax pridobil že 13 odstotkov. Optimizem med vlagatelji gre iskati predvsem v višjih cenah surove nafte, ki po pričakovanjih mnogih analitikov signalizirajo krepitev svetovnega povpraševanja po energiji in s tem posledično krepitev svetovne gospodarske rasti. Zanimiv pokazatelj o sentimentu na trgu energentov smo dobili včeraj. V ZDA so namreč objavili relativno slabe podatke o močnem povečanju strateških zalog za dodatnih 10,4 milijona sodčkov nafte, vendar je cena navkljub slabi novici poskočila na višji nivo. Podobno obnašanje vlagateljev je v preteklosti že signaliziralo oblikovanje cenovnega dna in posledično višje cenovne nivoje v obdobju leta dni.

Veliko utež v nadaljevanju okrevanja svetovnega gospodarstva bo imela Kitajska. V začetku tedna so že tako rahlo zaupanje v kitajski gospodarski stroj zamajali pri bonitetni hiši Moody's, kjer so znižali oceno pričakovane kreditne spodobnosti iz stabilne v negativno. Kot glavna razloga za znižanje bonitete so pri Moody's navedli slabšanje fiskalnih kazalcev ter nadaljevanje padanja deviznih rezerv. Največja težava, ki bi lahko povzročila obilico preglavic, je pomanjkanje realnih in izvedljivih finančnih reform, ki bi pomagale pri sanaciji vse višjih dolgov, s katerimi se spopadajo kitajska podjetja. Nova bonitetna ocena Aa3 se sicer nahaja »varnih« 7 stopenj nad oceno »junk«, ki običajno sproži večje prodajne pritiske na državnih obveznicah.

Za dozo optimizma so v torek poskrbeli vodilni pri japonski družbi Daiwa Securities Group. Po podatkih družbe naj bi imel japonski pokojninski sklad, največji te vrste na svetu, kar nekaj manevrskega prostora pri novih nakupih na domačem delniškem trgu. Sklad ima namreč trenutno zgolj 21-odstotno izpostavljenost do delniških naložb, medtem ko jim relativno nov pravilnik omogoča nakupe do 25 odstotkov. V kolikor bi sklad želel doseči nivo 25 odstotkov sredstev v delniških naložbah, bi moral na japonskem trgu pokupiti za občutnih 5,3 bilijona jenov delnic. Po objavi podatka so japonske delnice v torek pridobile 4 odstotke vrednosti.

Da vse le ni tako črno je na tradicionalnem srečanju vlagateljev povedal legendarni vlagatelj Warren Buffett. Milijarder je prepričan, da so stave proti okrevanju ameriškega gospodarstva nespametne že zadnjih 240 let, le-to pa se naj v kratkem ne bi spremenilo. Sklad Berkshire Hathaway, ki ga Buffet upravlja že dolga desetletja, je v zadnjih dveh letih sicer zaostal za glavnimi ameriškimi indeksi. To je nekoliko prestrašilo vlagatelje, vendar Buffet z novimi obsežnimi nakupi na ameriškem trgu daje jasen signal, da verjame v dolgoročno zgodbo ameriškega gospodarstva.

Komentar je bil objavljen v časniku Dnevnik.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja