»Likvidnost je še bolj pomembna, kot si mislite«

»Liquidity is oxygen for a financial system.« - Ruth Porat

Članek slika

Minilo je že več kot trinajst let odkar samostojno skrbim za lastne finance in pet let odkar sem začel s finančnim svetovanjem. V vseh letih sem se zelo veliko naučil. Kar je pa še najpomembneje, sem spoznal pomen likvidnosti naložb, ne glede na investicijo.

Ponavljanje je mati znanja 

Pravijo, da je pri doseganju ciljev včasih bolj pravilno stopiti korak nazaj, da lahko potem naredimo dva koraka naprej. Tudi zaradi takega znanja se moramo neprestano izobraževati in teorije preizkušati v praksi. Mene so vedno učili, da ima vsaka lastnina svojo vrednost. Ne glede na to za kakšne vrste lastnino gre, če jo lahko spremenimo v denar, potem je likvidna. Likvidnost je po domače povedano zmožnost konverzije naložbe v denar s čim manjšo izgubo vrednosti naložbe. Logično, denar je najbolj likvidna naložba in lahko položnice z denarjem plačate takoj, ko jih dobite. 

Hitreje bo lastnina lahko konvertirana v denar, bolj je likvidna. Nepremičnina je na primer manj likvidna naložba, saj je ne morete konvertirati v denar kadarkoli bi to želeli. Razen, če ponudite visok diskont na pričakovano ceno. Če želite imeti finančno stabilnost, morate vedno poskrbeti za to, da bodo vaša likvidna sredstva presegala vaše pričakovane (in delno tudi nepričakovane) obveznosti. Delnice in investicijski (vzajemni) skladi spadajo med likvidne naložbe, saj jih lahko hitro in enostavno pretvorimo v denar. Tovrstne naložbe imajo spremenljivo vrednost, vendar ko se odločite za prodajo, je vrednost znana in vam ni treba ponuditi diskonta, da pridete do privarčevanih sredstev. 

Likvidnost in investiranje 

Likvidnost in investiranje gresta z roko v roki. Drži, da lahko pri nelikvidnih naložbah dobite t.i. premijo na nelikvidnost, vendar temu ni vedno tako. Osebno menim, da bi moralo biti najmanj 70 odstotkov sredstev, namenjenih investicijam, v likvidnih naložbah. Obstajajo tudi primeri, ko imajo posamezniki drugačne želje in potrebe ter je dejansko tovrstni pristop bolj pravilen. Vendar gre v teh primerih bolj za izjeme, ne pravilo. Z likvidnostjo poskrbimo za dodatno varnost. Z nelikvidnimi naložbami pa lahko poskrbite za boljšo razpršitev in v primeru, če so nelikvidna sredstva v t.i. naložbah s fiksnim donosom, poskrbite tudi za to, da je naložbeni portfelj manj dovzeten padcem.

Rad bi slišal tudi mnenja in izkušnje drugih, saj lahko le tako napredujemo in se naučimo kaj novega. Za konec bi izpostavil še en citat:

»If you don't have ample liquidity, and it's not durable, in times of stress, as you're looking for liquidity, you're forced to sell assets at declining prices, which then eats into your capital position, so it becomes this very, very negative cycle. There's no question that liquidity is sacrosanct.« 

- Ruth Porat

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja