Kdaj začeti z varčevanjem za najmlajše?

Članek slika

Zagotavljanje boljše finančne prihodnosti vaše družine se prične z vzgojo otrok o pomenu denarja in pravilnim rokovanjem s slednjim. O upravljanju s financami naj se otroci podučijo čimprej, saj jih bo to znanje spremljalo vse življenje. Občasno bodo seveda potrebovali pomoč in vodstvo staršev, ključno pa je, da so pri odločitvah čim bolj samostojni.

 

Potrebno je začeti zgodaj

Ljudje navadno prelagamo opravke, ki niso nujni. Pri varčevanju za otroke si velikokrat rečemo, da bomo za ta del poskrbeli kasneje, ko bo zato napočil pravi čas. Največja napaka, ki jo lahko naredimo kot starši je, da svojih otroke ne naučimo varčevati dovolj zgodaj. Eden ključnih načinov za finančno varnost naših otrok je zgodnje varčevanje, najboljše je začeti že ob rojstvu otroka. Pri izbiri storitev na trgu bodite pozorni da izberete takšno, ki najbolj ustreza vam in vašemu načinu varčevanja. Pri izboru prave storitve naj ključno vlogo igra finančni cilj, ki ste ga zastavili v povezavi z vašimi finančnimi zmožnostmi. Če ste nesigurni kako začeti, je dobro poiskati drugo mnenje pri finančnem svetovalcu, ki vam lahko predstavit različne storitve in predstavi njihove prednosti in slabosti. Najslabše je, če se ustavite pri dobrem namenu.

 

Darila lahko nadomestimo z denarjem

Velikokrat se zgodi, da darila, ki ji prejmejo otroci ne služijo svojemu namenu, se podvajajo ali pa so nezanimiva. Ravno zaradi tega, se je pametno dogovoriti, da darila (v večji meri) nadomestimo z denarnim nakazilom na varčevalni inštrument, ki smo izbrali za naše najmlajše. Na ta način se lahko izognemo »zgrešenim darilom« in stresu ob njihovi izbiri. S privarčevanim denarjem, pa bomo lahko na dolgi rok otroku omogočili stvari, ki si jih želi in jim že od majhnega pomagali pri oblikovanju odnosa do denarja.

 

Naučimo otroke osnov varčevanja

Finančne pismenosti se v šoli žal ne poučuje, zato je to naloga staršev. Otroku torej razložite, kaj pomenijo finance, kaj so obresti, kako delujejo kreditne kartice, kaj so delnice in kako se razlikujejo od skladov. Pomembno je tudi, da se zavedajo pomena varčevanja za pokojnino. Ti nauki so zelo pomembni ravno zaradi oblikovanja odnosa do denarja.

 

 

»Otroke je treba učiti, kako misliti, ne kaj misliti.« – Margaret Mead

Upravljanje žepnine

Varčevanje za prihodnost otrok ni le nalaganje denarja v nogavico. Največ kar lahko naredimo je, da otroka naučimo ravnati z lastnim denarjem. Takoj, ko so dovolj samostojni jim dajte žepnino, obenem pa je pomembno, da jih naučite upravljati z žepnino. Saj se bodo le tako naučili, odgovornega ravnanja z denarjem.

 

Vodite z zgledom

Ne pozabimo tudi, da bodo otroci posnemali naš odnos do denarja. Z otroki bodimo neposredni glede našega finančnega položaja in načina porabe, varčevanja in vlaganj. Medtem ko otroci odraščajo, jih vključite in vzpodbujajte v soodločanje in varčevanje za svojo prihodnost. Pozitivne izkušnje bodo oblikovale njihov zdrav odnos do denarja.

 

In za konec …

Kot rečeno, začnimo varčevati čim prej, če je možno že ob samem rojstvu otroka.

Danes na trgu imamo veliko finančnih storitev, ki so primerna oblika varčevanja za otroke.

 

 

Za več informaciji smo vam na voljo.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja