Kaj moramo vedeti pred začetkom investiranja

Članek slika

Za povprečnega človeka se borza sliši kot nekaj povsem tujega, oddaljenega, zapletenega, ampak istočasno tudi mamljivega, saj se tam da zaslužiti. Da zaslužek na borzi ne ostane španska vas, vam bom v nadaljevanju podal nekaj koristnih informacij.

Bodite pripravljeni tvegati

Ko govorimo o investiranju denarja, prva stvar, ki bi jo moral vedeti vsak vlagatelj, je stopnja tveganja, ki jo je pripravljen prevzeti. V kolikor niste pripravljeni tvegati, se morate zadovoljiti z obvezniškimi naložbami ali pa z investicijo v pokojninske sklade z najnižjo stopnjo tveganja. Tovrstne naložbe praviloma imajo nižjo donosnost, saj investirajo v manj tvegane vrste naložb.

Med standardnimi naložbami imajo najvišjo pričakovano donosnost delnice, sorazmerno s tem pa tudi najvišjo stopnjo tveganja.

Ker si ljudje nismo enaki, je posledično tudi optimalno ravnovesje med posameznimi naložbenimi tipi odvisno od posameznega vlagatelja. Če ima nekdo veliko časa, je pripravljen tvegati, potem je lahko večinoma izpostavljen delnicam. Dolgoročni trend borznih trgov je navzgor s periodičnimi nihaji navzdol. V kolikor se ob prvem padcu izkaže, da vlagatelj tako visoke stopnje tveganja ni zmožen prenesti, je potrebna prilagoditev. Vse je s ciljem, da ima vlagatelj na koncu dobiček.

Kam investirati?

Ko govorimo o razvitih tujih borzah, imajo vlagatelji na izbiro zelo široko paleto delnic. Tudi pri teh lahko izhajate iz stopnje tveganja, zato bo tisti, ki je manj nagnjen k tveganju, izbral naložbe manj tveganih sektorjev. Praviloma gre za podjetja, ki ponujajo izdelke ali storitve, povpraševanje po katerih je stabilno tudi v kriznih časih. Tisti, ki so bolj nagnjeni k tveganju, bodo kupili delnice drugih sektorjev ali mladih podjetij, ki so v zgodnji fazi življenjskega cikla, in tako nosijo višje tveganje in potencialno višji zaslužek.

Postopek nakupa domačih ali tujih delnic je skoraj enak. Vedno je potrebno angažirati posrednika. Namen posrednik, kot vmesnega člena ni v višjem zaslužku posrednikov ampak v zaščiti posameznih vlagateljev in z namenom čim večje informiranosti manjših vlagateljev.

Minimalna naložba več tisoč evrov?

Prišli smo do enega pomembnejših vprašanj - koliko je treba investirati, da nekaj zaslužimo. Govorimo o 100 ali o nekaj tisoč evrih?

Ko govorimo o direktni naložbi v delnice in ustrezni razpršitvi, bo minimalni znesek znašal nekje od pet do deset tisoč evrov. Na tak način bi že lahko dosegli ustrezno diverzifikacijo naložb, oziroma nakup različnih vrst delnic z namenom znižanja tveganja. Za zneske do tisoč evrov ali manj ni smiselno kupovati posameznih delnic in ustvariti lastnega portfelja delnic, saj bodo že stroški previsoki. Pri tem bi bila nedvomno boljša izbira nakup enot investicijskega sklada, pri katerem že upravljavec poskrbi za ustrezno razpršitev, vstopni prag pa po navadi znaša nekaj deset evrov. Z nakupom naložbene enote se kupi del celotne palete delnic, v katere je sklad investiral. V preteklosti so razviti delniški trgi letno prinašali okoli 10 odstotkov (z upoštevanjem dividend), vendar je treba opozoriti, da govorimo o linearnem povprečju in zgodovina ne sme biti napoved za prihodnost.

Pametno izberite čas nakupa!

Če že vstopamo v svet delniških trgov in delnic, moramo vedeti, katerim začetniškim napakam moramo nameniti največ pozornosti.

Obstajajo številne napake, ki jih naredijo vlagatelji. Prva je, da investirajo v produkte, katerih ne poznajo in se posledično tudi ne zavedajo tveganj, ki jih s tem sprejmejo. Prav tako morate tudi pri investiranju v delnice opraviti domačo nalogo in le-teh ne smete kupovati le zaradi tega ker je priljubljena. Ena bolj značilnih lastnosti borz je ta, da ima vpliv psihologije množice lahko velik kratkoročni vpliv. Zaradi tega številni vlagatelji kupujejo delnice, ko o njih govorijo vsi okoli njih (še posebej mediji). To se navadno zgodi, ko so trgi že na rekordnih vrednostih in ravno takrat ni pametno kupovati vsepovprek ampak je treba del sredstev preliti v denar in počakati na priložnost. Ali pa se tega lotite previdno, z delitvijo zneska na več delov in periodičnim kupovanjem delnic (metoda povprečnega stroška).

V bistvu se investiranje v delnice ne sliši preveč komplicirano, ampak je. Ker gre za naložbe, katerih namen je zaslužek, je zadevo najbolje prepustiti strokovnjakom, ki bodo pomagali skrbeti za vaše prihranke z upoštevanjem vaših ciljev in želja. Zato se obrnite na Vzajemci skupino.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja