Komentar: Cunami tveganja, ampak plaže so polne

Članek slika

V kolikor ste v zadnjih tednih prebirali moje prispevke na Vzajemci.com ali v drugih medijih, ste verjetno mnenja, da se izogibam delniškim naložbam. To ne drži; delnicam se nikakor ne smete izogibati – vsekakor pa so priporočljivi aktivnejši pristop k investiranju, obsežnejše raziskave in iskanje alternativnih opcij, ki niso korelirane s splošnim trgom.

Delniški trgi so v prvi polovici leta nadaljevali svojo pot proti rekordom ne glede na tveganja, povezana s svetovno trgovino in strahom pred recesijo. Obrat stališča pomembnejših centralnih bank je spodbudil zadnji val rasti trgov ... ampak ali ta obrat pomeni, da se že vidijo razpoke v temeljih svetovnega gospodarstva?

O razpokah je še prezgodaj govoriti. Stroje, ki bi lahko za seboj pustili razpoke, pa je že slišati. Trenutno dogajanje bi lahko kategorizirali kot nestrinjanje trgov z gospodarskimi in korporativnimi podatki . V kolikor gre le za zakasneli vpliv višanja obrestnih mer Fed, ni tak problem. V kolikor pa je na tem kaj drugega, je lahko resen problem.

Trgovinski vojni dajemo več pozornosti, kot si je zasluži

Zadnjih 10 let smo videli unikatno mešanico gibanja različnih naložbenih tipov. Menim, da bi bilo narobe navaditi se na videno dinamiko. Obrestne mere in inflacija ne bosta vedno na tako nizki ravni; delnice in obveznice pa ne bi smele istočasno prinašati pozitivnih donosov. V preteklem letu smo dejansko doživeli istočasen padec vrednosti tako obveznic kot tudi delnic, kar kaže na to, da je aktivno upravljanje v tem primeru še pomembnejše. Istočasno se zaradi vsega navedenega pojavlja potreba po iskanju vedno novih investicijskih opcij, ki niso korelirane s splošnim trgom.

Tveganja imamo radi, ampak le tista, ki so predvidljiva in so nam znana

Kot veliko tveganje se izpostavlja trgovinsko vojno, vendar bi lahko le-to poimenovali tudi kot "izmišljeno vojno", saj čakamo na spopade že od začetka Trumpovega mandata. Seveda bi potrošniki čutili nekaj vpliva, a to je tudi vse oz. bi zelo težko prišli do stanja, kakršnega vračunava trg. Višje carine ne pomenijo carin za drugo državo, ampak višjo ceno za tiste, ki kupujejo končni proizvod. Nekaj vpliva na marže podjetij bo sigurno prisotnega, vendar bodo potrošniki še vedno kupovali iste proizvode, četudi bodo cene nekaj odstotkov višje. Kar je negativno, je negotovost, s katero se spopadajo trgi, in nepredvidljiva narava ljudi, odgovornih za pogajanja. Trgi imajo radi tveganja, ampak le tista, ki so vnaprej znana in predvidljiva.

Predvidljiva oz. vnaprej znana tveganja so, na primer, prisotna v Evropi (kjer imamo Slovenijo še vedno za oazo), kjer je prisotne veliko negotovosti zaradi Brexita, zaradi težav v Italiji in tudi širše. Problem predstavlja tudi populizem, ki je prerasel v ekonomski nacionalizem, in soglasnega reševanja težav posamezne države, kot smo temu bili priča v letu 2011, verjetno sedaj ne bi uspeli spraviti skozi vrata Evropskega parlamenta. Priložnosti, navkljub vsemu, so prisotne tudi tukaj.

Javni in zasebni trg kot avtocesta

Obstajata javni in zasebni trg (kamor uvrščam naložbe, katerih ne moremo prosto dobiti na borzi), ki sta skupaj ogromna. Samo javni trg (borze) je konec leta 2017 presegel mejnik 80 tisoč milijard (ali 80,000,000,000,000) USD, v naslednjih letih pa naj bi dosegel 100 tisoč milijard USD. Zasebni trg naj bi predstavljal večkratnik tega. Vse skupaj postavi sliko svetovnega dolga v popolnoma drugo luč - ta sploh ni tako visok.

Številna podjetja se skozi obstoj premikajo skozi oba trga nekako tako kot avtomobili na avtocesti med prehitevalnim in voznim pasom. Podjetje gre praviloma v javno ponudbo delnic takrat, ko vidi v tem koristi za razvoj in lastnike oz. investitorje. Tradicionalno to prinese več prednosti, izmed katerih je ena dostop do svežih sredstev, potrebnih za financiranje nadaljnje rasti. Druga korist lahko vključuje možnost uporabe delnic kot plačilo za prevzem drugega podjetja, plačilo zaposlenih, izstop prejšnjih investitorjev … in dejstvo, da morajo javna podjetja izpolnjevati določen standard, kar pripomore k boljšemu ugledu. Na drugi strani obstajajo tudi številne omejitve, zaradi katerih se vodilni vedno pogosteje odločijo proti javni ponudbi delnic.

Preberite tudi: Zdravstvo je eden izmed najbolj zdravih sektorjev na trgu

ZDA imajo daleč največji in najbolj razvit trg na svetu. Tržna kapitalizacija ameriških borz se je v zadnjih dveh desetletjih več kot podvojila, število kotirajočih podjetij pa se je prepolovilo. Povprečna starost podjetij, ki se le odločijo za IPO, pa se je iz 8 let v obdobju do leta 1996 zvišala za 37 % oz. na 11 let danes. Krčenje javnega trga ni posledica pomanjkanja novih podjetij, ki bi lahko ponudila svoje delnice javnosti (teh je namreč več) – le sredstva, potrebna za razvoj, najdejo drugje.

Če ste staromodni, ne morete izkoristiti priložnosti

Večkrat z začudenjem gledam na starejše prebivalce, ker ne želijo izkoriščati današnjih tehnoloških rešitev in večkrat za isti cilj porabijo več časa in energije kot mlajše generacije. Podobno je na trgih, saj mlajša podjetja praviloma prinašajo višje donosnosti, pri večjem številu podjetij pa imate večjo izbiro in je tudi verjetnost, da se bo med 50 podjetji znašel "novi Facebook", višja, kot če tega iščemo med 10 podjetji. Zaradi umika podjetij je priložnosti, ki so jih pred desetletji izkoriščali naši starši, na javnem trgu manj. Še vedno pa so prisotne, le pozornost morate usmeriti drugam.

Če ne veste, kje začeti, se obrnite na podjetja, ki so za to specializirana. Mini revolucijo smo doživeli tudi na področju vzajemnih skladov, kjer beležimo iztis neučinkovitih ponudnikov in ustvarjanje novega trga, na katerem bodo prisotni ponudniki strategij, pri katerih lahko ponudniki vlagateljem dajo nekaj več (odnos, nove naložbe itd.), njihovih strategij pa ne bo možno preprosto replicirati. Lahko bi celo rekli, da se bo vzpostavilo privatno bančništvo v njegovi najbolj čisti obliki, kot so tega poznali pred 200 leti.

Do ustrezne sestave naložbenega portfelja vam lahko pomagajo strokovnjaki Vzajemcev. Naročite si svoj termin z našim strokovnjakom.

V primeru vprašanj pišite na miha.todurov@vzajemci.com.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja