Zdravstvo je eden izmed najbolj zdravih sektorjev na trgu

Zdravstvo je eden izmed najbolj zdravih sektorjev na trgu

Ironija ali ne, podjetja iz sektorja zdravstva so med redkimi na trgu, ki znajo skrbeti za svoje zdravje. Vlagatelji lahko s trenutnimi akcijami poskrbite za boljše izhodišče vaših investicij.

Čeprav je ameriško gospodarstvo v zadnjem letu beležilo izjemno obdobje, rast prihodkov večine podjetij se bo zelo močno upočasnila. Presenetljivo ali ne, sektor zdravstva je izjema.

V prvem četrtletju letošnjega leta je višina prihodkov na letni ravni upadla v 6 izmed 11 sektorjev znotraj indeksa splošnega trga S&P 500. Izjeme so bile zdravstvo, nepremičnine, finance, industrija in informacijska tehnologija. V drugem četrtletju so si analitiki enotni, da bodo rast na letni ravni beležili le trije sektorji: finance za 4,3 odstotka, zdravstvo za 2 odstotka in industrija za 0,2 odstotka. Finančni sektor bo spodbujal svojo rast z nadaljevanjem odkupov lastnih delnic s prostimi sredstvi. Tokrat se bomo posvetili zdravstvu, enemu izmed redkih sektorjev, ki bo rasel v dveh zaporednih četrtletjih.

Bilance skoraj vsakega podjetja lahko kažejo dobiček ali izgubo zaradi enkratnih dogodkov ali sprememb v računovodskih standardih. Podjetja iz sektorja zdravstva pa so v drugem četrtletju v veliko primerih beležila tudi dvomestno rast prodaje na letni ravni. V primerjavi z drugimi sektorji so delnice farmacevtskih podjetij med najbolj ocenjenimi med analitiki za obdobje prihodnjih 12 mesecev.

Sektor je spadal med najboljše med krizo ter v letih po krizi. Zadnjih nekaj let, čeprav s privlačno donosnostjo, je zaostal za splošnim trgom. Vse skupaj se je začelo v letih pred volilno kampanjo v ZDA, ko je Hillary podjetjem iz tega sektorja napovedala "vojno" zaradi previsokih cen ter izkoriščanja potrošnikov. Navkljub vsemu so podjetja še vedno ohranila svojo privlačnost ter poskrbela za zdrave finance in še boljše obete.

Obenem velja izpostaviti tudi špekulacije okoli prihodnje monetarne politike Fed. Trgi sedaj znižanje obrestne mere v letošnjem letu pričakujejo z več kot 90-odstotno verjetnostjo. Vem, da zgodovina ni pokazatelj prihodnjega dogajanja, ampak če se bo zgodovina tudi tokrat ponovila, bi bilo smotrno največ pozornosti nameniti farmacevtskemu sektorju ter sektorju osnovnih potrošnih dobrin. Kot že prej omenjen, farmacevtski sektor je bil do sedaj po navadi daleč najbolj donosen med ciklom nižanja obrestnih mer. Podjetja iz te panoge so ameriški indeks S&P 500 v 12 mesecih od začetka cikla nižanja v povprečju premagala kar za 9 odstotnih točk.

Kateri sklad izbrati?

V Sloveniji je vlagateljem na voljo 6 vzajemcev, ki sredstva vlagateljev investirajo v podjetja iz sektorja zdravstva: ALTA HEALTH, KD Vitalnost, RCM HealthCare Aktien, Infond Life, Triglav Zdravje in farmacija ter NLB Skladi - Farmacija in zdravstvo delniški. Velja izpostaviti dve akciji, ki sta trenutno vlagateljem na voljo. Sklad ALTA HEALTH je do konca meseca julija oproščen plačila vstopnih stroškov, zato bodo celotna sredstva, ki jih bodo vlagatelji investirali, šla v investicijo, kar v praksi pomeni, da bodo že v izhodišču začeli z nekaj odstotkov boljšim rezultatom. Polovične vstopne stroške vam bodo zaračunali pri SAVA Infond, kar je tudi zelo dobro izhodišče.

V primeru dodatnih vprašanj pišite na miha.todurov@vzajemci.com.

Priporoči članek prijatelju