Komarjeva: »Z visokimi standardi smo marsikomu stopili na žulj«

Članek slika

Agencija za upravljanje kapitalskih naložb države je zaradi visokih standardov korporativnega upravljanja marsikomu stopila na žulj, predvsem določenim zasebnim interesom, je izpostavila prva dama agencije Dagmar Komar in se tako odzvala na novico, da je premier Borut Pahor agencijo prijavil protikorupcijski komisiji.

"Delujemo strokovno, odgovorno in povsem neodvisno in če bo država želela, da se to delo nadaljuje na ta način in da se postavijo dobri temelji za korporativno upravljanje, da se bo politika ločila od stroke, potem naj ta agencija ostane. Sicer pa je bilo že včeraj prepozno - zakaj je niso ukinili," je na današnji izjavi za javnost izpostavila Komarjeva.

Pahor je AUKN prijavil protikorupcijski komisiji

Premier Borut Pahor je Agencijo za upravljanje kapitalskih naložb RS prijavil protikorupcijski komisiji, saj naj bi obstajal sum, da naj bi na vodstvo agencije vplivala predvsem lobista Janez Zemljarič in Drago Isajlović oziroma kdo drug.

Glede srečevanj z Zemljaričem in Isajlovićem je Komarjeva pojasnila, da gre pri tem za osebno odgovornost vsakega posameznika in ne za kolektivno odgovornost uprave.

"Imeti kontakte z lobistom ali nelobistom še ni prepovedano ravnanje, ampak je treba te stike najaviti protikorupcijski komisiji. Z nobenim od imenovanih nisem imela nobenega stika in zato tega protikorupcijski komisiji tudi nisem naznanjala," je še dejala Komarjeva.

Danes je dobila informacijo, da je premier dobil dokument, in da ga je posredoval organu pristojnemu organu. O tem, ali vidi to kot nezaupnico premiera, je Komarjeva dejala, da so z dobrim delom na agenciji naleteli na kup zasebnih interesov, kar je verjetno tudi razlog za različne prijave, za pisanje določenih informacij v medijih, ki velikokrat po njenih besedah ne držijo.

Pahor je po seji vlade pojasnil, da se redko odloča za prijave, razen v tem primeru, ko je v dopisu, ki je zadeval domnevno nezakonit vpliv na odločitve agencije, ocenil, da so navedbe dovolj utemeljen razlog, da se o njih izvede preiskava v okviru protikorupcijske komisije, če bo ta tako odločila.

"Komisija bo znala v pogovoru z vodstvom agencije ugotoviti, ali je šlo za nezakonite poskuse vplivanja. Popolnoma nesprejemljivo bi bilo, če bi javnost dobila vtis, da je agencija podvržena klientelističnim, nezakonitom vplivom lobijev ali drugih krogov, ki vplivajo na odločitve agencije," je dejal.

Koncept novega zakona u upravljanju kapitalskih naložb do konca meseca

Iz besed finančnega ministra Franca Križaniča po današnji seji vlade je bilo razumeti, da naj bi bil koncept novega zakona o upravljanju kapitalskih naložb države narejen do konca meseca. Z njim naj bi poenotili sodelovanje posameznih upravljalcev javnega premoženja - agencije, Slovenske odškodninske družbe (Sod) in Kapitalske družbe (Kad) - in omogočili bolj optimalno gospodarjenje.

Pri tem bi lahko prišlo tudi do spremembe strukture upravljanja in posledično kadrovske sestave. Križanič je sicer na vprašanje, ali uprava agencije za upravljanje kapitalskih naložb še uživa njegovo zaupanje, odgovoril, da je preuranjeno odgovoriti na to.

Komarjeva je pojasnila, da agencija trenutno pripravlja strategijo, in da so določena odprta vprašanja predvsem glede naložb Kada in Soda. O točni vsebini novega zakona o upravljanju kapitalskih naložb države Komarjeva ni seznanjena, verjame pa, da so spremembe zakona prav v tem duhu.

Izrecno pa je poudarila, da je agencija več kot uspešna pri svojem delu. "Strategijo smo zapisali v roku, vsebina je bila povzeta po sektorskih politikah, kar pomeni, da se nismo sami po sebi odločali. Če smo kaj nadgradili, smo bili celo večkrat kritizirani," je dejala.

Agencija si lahko pridobi avtoriteto z delom in rezultati

Zaupanje v vodstvo agencije je po seji vlade komentiral tudi premier Pahor. Izpostavil je, da si agencija lahko pridobi avtoriteto z delom in rezultati, da pa so očitno bila storjena nekatera dejanja, ki to avtoriteto spodbijajo. "Mislim, da bi lahko v enaki sestavi to avtoriteto dobili nazaj," je dejal Pahor, ki meni, da je čas, da agencija pride pred DZ in da ji poslanci postavijo vsa vprašanja, ki jih zanimajo.

Komarjeva obenem ni zanikala, da predlaga razrešitev nadzornikov Družbe za avtoceste v RS (Dars), ni pa pojasnila razlogov. "Pri vseh družbah spremljamo dogajanje na njihovih skupščinah. Tako bo tudi pri Darsu in takrat bomo ocenjevali uspešnost dela tega organa," je dejala in pojasnila, da svet agencije o tej temi še ni razpravljal, saj skupščina Darsa še ni sklicana.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja