Kitajske delnice še niso vključene v indeks MSCI

Članek slika

Velik in pomemben delniški trg še ni v celoti dostopen.

Kitajska je največje razvijajoče se gospodarstvo na svetu, ki v zadnjem obdobju ne blesti, saj se gospodarska rast upočasnjuje, kar se pozna tudi na delnicah kotirajočih kitajskih podjetij. Vseeno je kitajski delniški trg v svetu zelo pomemben, vendar je še danes težko dostopen tujim vlagateljem.

Pretekli teden se je odločalo o vključitvi kitajskih domačih podjetij v enega najpomebnejših svetovnih indeksov, to je MSCI, kar bi pomenilo internacionalizacijo kitajske valute juana, a se za vključitev vodilni pri MSCI niso odločili. Vzrok je predvsem to, da mora Kitajska izboljšati dostopnost do delnic A, saj ta še vedno ni zadovoljiva, čeprav so v zadnjem obdobju Kitajci sprejeli nove regulatorne zakone prav za ta namen.

Poteza MSCI je signal, da je Kitajska še vedno regulirana in dokaj zaprta razvijajoča se ekonomija, ki na delniškem trgu uporablja določene tehnike, ki niso tržne in v skladu s sodobnimi oblikami trgovanja ter navsezadnje uporablja državni denar, da kupuje delnice domačih podjetij. Kitajsko torej še čaka kup reform, da bo delnice svojih podjetij brez omejitev ponudila svetu, kjer se bo cena določala v skladu s ponudbo in povpraševanjem.

Globalni investitorji kitajskih delnic ne morejo zanemariti, saj pomenijo okoli 9 odstotkov svetovne tržne kapitalizacije, kitajsko gospodarstvo pa je v zadnjih letih največ prispevalo k rasti svetovnega gospodarstva. Zato lahko pričakujemo, da se bodo kitajske delnice v bližnji prihodnosti vključile v indeks MSCI, vendar bo morala kitajska vlada z ukrepi sprostiti delniški trg ter ga odpreti svetu brez omejitev. S tem se bo zagotovo dvignila vrednost delnic kitajskih podjetij, saj bodo vlagatelji znižali tveganje ter zahtevano stopnjo dosnosnosti.

Graf: Umiritev na Kitajskem-delniški indeks borze v Šanghaju, v točkah

Vir: Bloomberg

Avtor: Mitja Baša, Triglav Skladi

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja