Kaže da bo rast držav članic OECD stabilna

Članek slika

Največji obrat trenda v pozitivno smer se pričakuje za Japonsko in Indijo.

Pred dnevi je Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj  (OECD) objavila najnovejše poročilo o gibanju sestavljenih vodilnih makroekonomskih indikatorjev (composite leading indicator) za različne države. Indikatorji so sestavljeni tako, da poskušajo vnaprej predvideti obrat ekonomske aktivnosti posamezne države ali regije.

Najnovejše napovedi vodilnih indikatorjev OECD kažejo, da se za države članice OECD kot celoto pričakuje stabilna rast ekonomske aktivnosti, vendar pa se obeti med posameznimi članicami OECD lahko zelo razlikujejo. Še naprej so najboljši obeti glede ekonomskih aktivnosti pričakujejo za ZDA, Kanado in Kitajsko, dobre so tudi napovedi za Francijo, Brazilijo in za države z evro območja, vendar so za te države ravni ekonomske aktivnosti precej nižje. Po drugi strani pa vodilni indikatorji OECD nakazujejo na padec ekonomske aktivnosti v Nemčiji, Italiji, Veliki Britaniji in Rusiji. Največji obrat trenda v pozitivno smer se pričakuje za Japonsko in Indijo.

Dogajanja na kapitalskih in finančnih trgih že odslikujejo napovedi vodilnih indikatorjev OECD, vendar pa nekateri nenadni šoki, ki niso vključeni v izračun, lahko ustvarijo odmike od napovedi. Eden takih je zagotovo drastičen in hiter padec cene nafte, ki je najbolj udaril države proizvajalke, predvsem Rusijo, ki od izvoza nafte precej napolni svoj proračun. Drugi veliki dejavnik, ki vpliva na ekonomsko aktivnost, so ukrepi centralnih bank. Zadnji šok je bila nedavna odločitev švicarske centralne banke, da ne bo več branila tečaja švicarskega franka, kar je pomenilo, da je frank takoj pridobil več kot 20 odstotkov vrednosti.

Na podlagi ekonomskih kazalnikov in razmer na kapitalskih trgih lahko v letu 2015 pričakujemo nadaljnjo rast tečajev delniških trgov, saj je ta naložbeni razred tudi glede na vrednotenja najbolj perspektiven.

Graf: Sestavljeni vodilni kazalniki OECD

Vir: Bloomberg

Mitja Baša je upravitelj premoženja pri Triglav Skladi.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja