Kako so poslovala slovenska podjetja

Članek slika

Da ne bomo vedno gledali in govorili o poslovanju podjetij onkraj meja naše domovine, bomo tokrat iz dostopnih podatkov poskušali izluščiti uspešnost poslovanja glavnih slovenskih borznih družb, ki bodo polletna poročila v celoti razkrila večinoma šele v prihodnjih tednih.

Po svetu so ravno sredi sezone objav poslovnih rezultatov za drugi letošnji kvartal, kjer podjetja večinoma znova kažejo ostre zobe krizi, saj praviloma presegajo pričakovanja analitikov, temu primerno pozitivno pa je tudi vzdušje na svetovnih borzah. Da ne bomo vedno gledali in govorili o poslovanju podjetij onkraj meja naše domovine, bomo tokrat iz dostopnih podatkov poskušali izluščiti uspešnost poslovanja glavnih slovenskih borznih družb, ki bodo polletna poročila v celoti razkrila večinoma šele v prihodnjih tednih.

Začnemo lahko najbolj zahodno, v Kopru, kjer je pristaniško podjetje glede na enako lansko obdobje kljubovalo krizi, saj je ladijski pretovor povečalo za 8 odstotkov, merjeno v tonah. Ker so se poslovni prihodki povečali samo za 3 odstotke, lahko sklepamo, da je kupcem uspelo izposlovati nižje cene v koprskem pristanišču na enoto pretovora, posebno to velja za tekoče ter sipke in razsute tovore. Nadaljujemo v prestolnici, kjer je Skupina Petrol uspešno povečala prodajo v vseh svojih glavnih kategorijah (naftni derivati, zemeljski ter utekočinjeni naftni plin, električna energija, trgovsko blago) in dosegla 23 milijonov evrov čistega poslovnega dobička, kar predstavlja 9-odstotno povečanje. Ob takšnem tempu je Petrol na dobri poti, da uresniči številke iz strateškega poslovnega načrta, pri čemer pa bo pomembno predvsem, kako se bo v prihodnje na zaostrene razmere v gospodarstvu odzval potrošnik, sploh ob dejstvu, da je cena goriva v Sloveniji ena nižjih v Evropi. Težko si namreč predstavljam, kako bo videti račun za poln rezervoar, ko bo cena naftnih energentov še nekoliko višja od trenutne, ko smo v obdobju relativno nizke inflacije. Skoraj odveč je dodati, da Petrolove stranke na drugih trgih na območju nekdanje Jugoslavije zaradi nižje kupne moči še toliko težje gledajo na požrešnost jeklenega konjička.

Telekom Slovenije je za zdaj razkril prvi kvartal, ki ni prinesel nič novega, kar je glede na defenzivnost panoge tudi razumljivo. Veseli izboljšanje poslovanja hčerinskih družb, saj so vse z izjemo makedonske dosegale pozitiven čisti poslovni izid. Manjši padec prihodkov in dobička iz poslovanja ter šestodstotno povečanje čistega poslovnega izida so glavni poudarki poročila. Ob takšnem poslovanju v prihodnje je ponovitev letošnje dividende povsem realna možnost, pri čemer pa še enkrat opozorimo, da podjetja iz telekomunikacijske panoge tudi drugod po svetu praviloma izplačujejo visoke dividende. Pot po Sloveniji končujemo v Novem mestu, kjer je Krka tradicionalno povečala prihodke in doživela manjši padec vseh kategorij dobička (EBITDA, EBIT, čisti poslovni izid) zaradi zniževanja marž.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja