Kako prepoznati trend na borzi - 2. del

9. Lekcija

Članek slika

Drugi pripomoček pri prepoznavanju trendov so trendne linije. Gre za enega najbolj osnovnih in enostavnih pripomočkov pri grafični analizi.

Nadgradite svoje znanje z udeležbo na brezplačnih spletnih seminarjih, ki jih za vas organizira TradePort ekipa.

POMEMBNO: Trendna linija je ravna/prema črta, ki v naraščajočem trendu povezuje serijo naraščajočih dnov in v padajočem trendu serijo padajočih vrhov.

Tehnika risanja trendnih linij je dokaj enostavna. V naraščajočem trendu povežemo dve zaporedni dni, pri čemer je prvo nižje od drugega.  Pri padajočem trendu pa povežemo dva zaporedna vrhova, pri čemer je prvi višji od drugega. Več dnov/vrhov kot lahko povežemo skupaj in dlje časa kot se tečaji uspejo zadržati nad/pod takšno linijo, močnejša je in pomembnejši je njen preboj.

Slika 1: Primer naraščajoče trendne linije

Slika 2: Primer padajoče trendne linije

Poleg omenjenih elementov je prav tako pomemben tudi sam nagib linije. Preboj bolj položne linije ima večjo utež kot na primer preboj strme linije, kjer lahko tega predstavljajo že relativno manjši korekcijski premiki in je verjetnost za lažen preboj toliko večja.

POMEMBNO: V naraščajočem trendu čakamo na morebitne nakupne priložnosti v primeru  kratkoročnih korekcijskih padcev proti trendni liniji. V padajočem trendu pa čakamo na morebitne prodaje na kratko v primeru  kratkoročnih korekcijskih skokov proti trendni liniji.

NASVET: Ko se tečaj približa naraščajoči trendni liniji, izkoristimo morebiten odboj navzgor v obliki vzorca obrata (japonski svečniki) ali odboj v obliki svečnika s polnim telesom za nakupe. Ko se tečaj približa padajoči trendni liniji, izkoristimo morebiten odboj navzdol za prodaje na kratko.

Slika 3: Primer odboja od naraščajoče trendne linije – nakup

Slika 4: Primer odboja od padajoče trendne linije – prodaja na kratko

Trendne linije nam poleg dobrih vstopov v pozicije omogočajo tudi dobro varovanje pozicij v primeru, da se scenariji ne razvijejo po naših pričakovanjih. Preboji trendnih linij se lahko uporabijo kot signali za izstop iz pozicij. Sam preboj ne predstavlja nujno obrata v trendu, zato je priporočljivo uporabiti določena pravila, ki nas rešijo pred morebitnimi lažnimi preboji.

NASVET: Da kar najučinkovitejše zmanjšam možnost lažnih prebojev, kot signal za izstop iz pozicije pogosto uporabljam zaključek trgovalnega dne pod/nad trendno linijo. V primeru, da tečaj že tekom dneva kaže precej relativne moči/slabosti nasproti celotnemu trgu, pa za izstop uporabljam dejanski preboj linije.

Slika 5: Primer preboja naraščajoče trendne linije - signal za zaprtje pozicije

Preboji trendnih linij pa so lahko tudi precej dober vir informacij glede nadaljnjih smeri gibanja tečajev. Posebej, če se zgodijo znotraj kratkoročnih, korekcijskih trendov.

NASVET: Preboje trendnih linij pogosto uporabljam v primerih, ko se pojavijo v času kratkoročnih, korekcijskih trendov, znotraj primarnega. Preboje v smeri primarnega trenda izkoriščam za vstope v pozicije, saj ti preboji nakazujejo zaključek korekcije.

 

Slika 6: Primer preboja padajoče trendne linije znotraj kratkoročnega trenda - signal za nakup

Nadgradite svoje znanje z udeležbo na brezplačnih spletnih seminarjih, ki jih za vas organizira TradePort ekipa.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja