Kako prepoznati trend na borzi - 1. del

8. Lekcija

Članek slika

Drseča povprečja so zelo dober pripomoček za prepoznavanje trendov. Čeprav obstaja veliko vrst drsečih povprečij, trgovalci med njimi najpogosteje uporabljajo navadno in eksponentno.

Nadgradite svoje znanje z udeležbo na brezplačnih spletnih seminarjih, ki jih za vas organizira TradePort ekipa.

Navadno drseče povprečje se izračuna kot aritmetična sredina preteklih vrednosti tečajev. Tako na primer navadno 100-dnevno drseče povprečje izračunamo tako, da seštejemo zaključne dnevne tečaje zadnjih 100-ih dni in jih delimo s 100. Ker takšna oblika izračuna daje vsem tečajem enako utež, sam rajši uporabljam eksponentno drseče povprečje, ki kot ponderirano drseče povprečje daje večjo utež zadnjim, najbolj aktualnim tečajem.

Pri strategiji trgovanja, kjer je cilj držanje pozicije nekaj dni do več tednov, uporabljam za določanje primarnega trenda dnevni graf ter 20- in 50-eksponentni drseči povprečji (angl. EMA - Exponential Moving Average). Ti dve zajemata obdobje trgovanja od enega do dveh in pol mesecev in jo v praksi uporablja veliko trgovalcev. Ravno zato tudi pogosto predstavljata podporne in odporne nivoje.

Moram poudariti, da se izbira obdobja pri uporabi drsečih povprečij razlikuje od trgovalca do trgovalca. Sam sem na podlagi izkušenj prišel do zaključka, da omenjena kombinacija drsečih sredin opravi zelo dober posel pri analizi trenda in potencialnih podpornih nivojev.

POMEMBNO:

Pogoji za naraščajoči trend:

1. 20 EMA > 50 EMA
2. 50 EMA mora naraščati
3. Območje med 20 EMA in 50 EMA mora biti približno enakomerno

Slika 1: Primer naraščajočega trenda

POMEMBNO

Pogoji za padajoči trend:


1. 20 EMA < 50 EMA
2. 50 EMA mora padati
3. Območje med 20 EMA in 50 EMA mora biti približno enakomerno

Slika 2: Primer padajočega trenda

Tudi pri analizi trenda na ostalih časovnih horizontih uporabljam omenjeno kombinacijo drsečih sredin, saj zelo dobro zajemata preteklo gibanje tečajev, potrebno za analizo trenda.

Kljub temu, da sem v preteklih člankih že omenjal pomembnost različnih trendov, bom zaradi relevantnosti koncepta, to ponovil še enkrat.

POMEMBNO: Ko določimo ali je primarni trend sploh prisoten, katere oblike je in ali tudi dolgoročni trend potrjuje to domnevo, moramo biti pozorni na manjše kratkoročne korekcijske trende znotraj primarnega. Ko pride do teh kratkoročnih trendov, le še čakamo na signal za morebiten obrat kratkoročnega trenda nazaj proti primarnemu.

Na kakšen način lahko razberemo, kdaj je verjetnost za obrat primerno visoka, bomo predstavili v naslednjih člankih, ko bomo predstavili svečnike obrata.

NASVET: V primarnem naraščajočem trendu, so manjši korekcijski trendi v obliki 2-7 po možnosti rdečih svečnikov z nižjimi vrhovi (nižja dna so tudi zaželena, vendar niso nujni pogoj). V primarnem padajočem trendu, pa so manjši korekcijski trendi v obliki 2-7 po možnosti zelenih svečnikov z višjimi dni (višji vrhovih so tudi zaželeni, vendar niso nujni pogoj).

Slika 3: Primer primarnega naraščajočega trenda in kratkoročnega korekcijskega trenda

Slika 4: Primer primarnega padajočega trenda in kratkoročnega korekcijskega trend

NASVET: V praksi sem za trgovalne priložnosti pozoren na dva trgovalna scenarija:

1. manjša korekcija okoli 20-dnevne EMA ter

2. manjša korekcija med 20-dnevno in 50-dnevno EMA

Slika 5: Primer nakupa med 20 EMA in 50 EMA

Slika 6: Primer prodaje na kratko okoli EMA20

Nadgradite svoje znanje z udeležbo na brezplačnih spletnih seminarjih, ki jih za vas organizira TradePort ekipa.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja