Kaj storiti, če delnica čez noč ponori?

10. Lekcija

Članek slika

Odmiki na grafu nam dajejo veliko koristnih informacij glede ravnotežja med kupci in prodajalci, saj se v takih primerih ravnotežje močno prevesi na eno ali drugo stran. Odmiki lahko nastanejo na vseh časovnih intervalih, vendar se bom v današnjem članku osredotočil le na odmike, ki nastanejo na dnevnih grafikonih.

Nadgradite svoje znanje z udeležbo na brezplačnih spletnih seminarjih, ki jih za vas organizira TradePort ekipa.

Odmik na dnevnem grafu nastane takrat, ko je tečaj ob odprtju trgovanja višji oziroma nižji od tečaja ob zaključku trgovanja prejšnjega dne. Gre za območje na grafu, kjer ni trgovanja. Do odmika pride zaradi neravnovesja med nakupnimi in prodajnimi naročili pred samim začetkom dnevnega trgovanja.

Slika 1: Primer odmika na grafu

Obstaja ogromno razlogov, zakaj tečaj odpre stran oziroma z odmikom od zaključnega tečaja preteklega dneva, in sicer od objav poslovnih rezultatov podjetij po zaključku trgovanja, objav pomembnih ekonomskih podatkov, kot so brezposelnost, neto sprememba števila zaposlenih, inflacija, bruto domači proizvod, do raznih novic o prevzemih podjetij. Pri surovinah je to lahko tudi tedenska objava strateških zalog nafte. Potem imamo tu objavo poročila ameriškega ministrstva za kmetijstvo o pričakovanih pridelkih (vpliv na cene žit v ZDA) itd.

Poznamo več oblik odmikov, do vsakodnevnih manjših, ki nimajo večjega vpliva na prihodnjo smer gibanja tečaja, do večjih odmikov, ki lahko pomenijo pomemben obrat ali pa potrditev v spremembi ravnotežja med kupci in prodajalci.

POMEMBNO: Pri trgovalnih odločitvah se osredotočamo samo na takšne oblike odmikov, ki nam dajejo pomembne informacije glede prevlade določene skupine trgovalcev.

V primeru vsakodnevnih manjših odmikov navzgor, je tečaj ob odprtju trgovanja nad tečajem ob zaprtju prejšnjega dne, vendar pod vrhom prejšnjega dne. Pri odmiku navzdol, pa je tečaj ob odprtju trgovanja nižje od tečaja ob zaprtju prejšnjega dne, vendar nad dnom prejšnjega dne. Takšni odmiki nam ne dajejo dodatnih informacij o potencialnem prihodnjem gibanju tečaja.

Slika 2: Primeri vsakodnevnih odmikov

Za trgovalne namene smo pozorni le na tiste odmike, ki ustvarijo pomembno praznino na grafu. Pri odmiku navzgor je tako tečaj ob odprtju trgovanja kot najnižji tečaj trenutnega dne višji od najvišjega tečaja preteklega trgovalnega dne. Obratno velja za  odmik navzdol, tečaj ob odprtju trgovanja in najvišji tečaj trenutnega dne sta pod najnižjim tečajem preteklega dne.

Slika 3: Primer večjega odmika navzgor

Slika 4: Primer večjega odmika navzdol

POMEMBNO: Za trgovalne odločitve ni dovolj le, da pride do večjega odmika, pač pa je izjemnega pomena, kdaj do njega pride.

V praksi sem pri strategiji trgovanja v smeri prevladujočega trenda pozoren na večje preboje, ki se zgodijo po določenem korekcijskem obdobju, ko tečaj instrumenta beleži relativno mirno gibanje vstran oziroma gibanje brez večjega trenda. Če pride do premika v smeri primarnega trenda, predstavlja večji odmik priložnost za vstope v smeri tega trenda.

NASVET: Čeprav v času odprtja trgovanja še ne vem ali bo tečaj tekom trgovalnega dne naredil nižje dno od vrha prejšnjega dne, pogosto vstopam v pozicijo že na samem odprtju. Če do konca dneva ne pride do nadaljevanja rasti, pozicijo predčasno zaprem.

Slika 5: Primer odmika navzgor – signal za nakup

Slika 6: Primer odmika navzdol – signal za prodajo na kratko

V praksi lahko odmike izkoriščamo tudi za druge trgovalne strategije vstopa v pozicijo, kot na primer strategije potencialnega obrata trenda ali izstopanje iz odprtih pozicij. O teh strategijah več v prihodnjih člankih.

Nadgradite svoje znanje z udeležbo na brezplačnih spletnih seminarjih, ki jih za vas organizira TradePort ekipa.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja