Kaj lahko v prihodnje pričakujemo na bencinski črpalki?

Članek slika

Postanek na bencinski črpalki je glede na rezultate anket različnih slovenskih spletnih strani dogodek, ki nas v povprečju doleti dvakrat mesečno, največ Slovencev tako za žejo jeklenega konjička nameni med 100 in 200 evrov.

Obisk servisov je vedno manj priljubljen, saj gredo cene goriv v nebo, kar je posledica visokih cen energentov na svetovnih trgih in povečevanja trošarin, podobno pa velja tudi za kurilno olje, ki ga za potrebe ogrevanja uporablja mnogo različnih uporabnikov.

Analitiki ne pričakujejo večjih padcev cen črnega zlata

Napovedi večine analitikov so še naprej optimistične in ne pričakujejo večjih padcev cen črnega zlata v bližnji prihodnosti. Zahodno teksaška WTI naj bi se do konca leta gibala v razponu do 93 dolarjev, v prihodnjem letu pa nekoliko pod 100 dolarji za sodček. Severnomorska nafta Brent, ki je prevzela primat ameriški WTI glede obsega trgovanja, naj bi se do konca leta zadrževala okoli trenutne cene 110 dolarjev za sodček, kar je pričakovana cena tudi v letu 2013. Pretekle izkušnje sicer kažejo, da so napovedi analitikov večkrat zmotne, kar je glede na veliko število dejavnikov, ki vplivajo na ceno nafte povsem razumljivo, vseeno pa nam izboljšavo predstavo o prihodnjem gibanju cene. Gospodarska situacija v EU in ZDA res ni najbolj rožnata, vendar pravi gonilnik cene in povpraševanja po nafti prihaja iz Kitajske, Bližnjega vzhoda, Srednje in Južne Amerike ter Jugovzhodne Azije.

Časi nizkih cen goriv so očitno za nami

Omenjene geografske regije naj bi po napovedih ameriške Agencije za energetiko (EIA) najbolj prispevale k rasti svetovne porabe tekočih goriv. Ta naj bi se v letošnjem letu povečala za 0,8 milijona sodčkov dnevno, v letu 2013 pa za 0,9 milijona. Če poleg dodamo še morebitna krizna žarišča po svetu ter različne ukrepe za spodbujanje gospodarske rasti in posege centralnih bank, ki praviloma pozitivno vplivajo na cene po blagovnih borzah, je padec cene nafte zaenkrat manj verjeten. Na višino trošarin pa najbolj vpliva splošno stanje javnih financ v državi, ki se kaže preko javnofinančnega primanjkljaja. Seštevek vseh delov enačbe nam ponudi končen rezultat, časi nizkih cen goriv so očitno za nami.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja