Japonska še ni ušla primežu deflacije

Članek slika

Če izvzamemo vpliv lanskega povišanja davkov, inflacije v resnici ni.

Prvega maja so bili objavljeni podatki o inflaciji na Japonskem. Na letni ravni je znašala 2,3 odstotka.

Snovalci monetarne politike na Japonskem s tem podatkom ne morejo biti pretirano zadovoljni. Res je, da je s tem dosežen njihov cilj, to je več kot dvoodstotna stopnja inflacije. Vendar je to samo del celotne zgodbe. Lani je država dvignila davek na potrošnjo, zaradi česar so cene zrasle. Če se učinek dviga davkov izvzame iz objavljene stopnje inflacije, ugotovimo, da se cene niso kaj bistveno dvignile. Se pravi, da je inflacija še vedno na ravni okoli ničle in da problem deflacije, ki je na Japonskem prisoten že dve desetletji, še vedno ni dokončno rešen.

Vseeno se kreatorji japonske monetarne politike niso odločili, da povečajo obseg tiskanja denarja. Vzrok za to je verjetno iskati predvsem v objavi gospodarske rasti za prvo četrtletje letos. Japonsko gospodarstvo je na letni ravni zraslo 2,4 odstotka, kar je bilo nad pričakovanji. Raslo je domače povpraševanje tako posameznikov kot podjetij. Povečale so se tudi zaloge, kar je mogoče razumeti kot znak, da podjetja povečujejo proizvodnjo v pričakovanju večjega povpraševanja v prihodnosti.

Preberite tudi: Naložbeni odbor: »Največje priložnosti gre iskati v Aziji in v Evropi«

Tudi na borzi v Tokiju je čutiti precej optimizma. Borzni indeks NIKKEI 225 je na najvišjih ravneh od leta 2000 in je spet presegel mejo 20.000 indeksnih točk. Analitiki ocenjujejo, da bodo dobički podjetij še naprej rasli, in zato predvidevajo še nadaljnjo rast cen delnic. Nizka inflacija jih očitno ne moti, saj bi s ciljem njenega zvišanja centralna banka lahko povečala tiskanje denarja, to pa običajno pozitivno vpliva na tečaje delnic. Samo letos (do 27. maja) je omenjeni borzni indeks pridobil 17,32 odstotka vrednosti (merjeno v lokalni valuti), medtem ko je letošnji donos, merjen v evrih, zaradi povečanja vrednosti jena glede na evro še višji in znaša 26,70 odstotka.

Graf: Gibanje vrednosti delniškega indeksa NIKKEI 225 v letošnjem letu (v lokalni valuti)

Vir: Bloomberg

Matjaž Dlesk je upravitelj premoženja Triglav Skladi.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja