Kitajska raste naprej

Članek slika

Po ocenah IMF naj bi Kitajska tudi v naslednjih letih beležila visoko gospodarsko rast. Da se bo gospodarska rast nadaljevala po pričakovanih stopnjah, pa se bo moralo kitajsko gospodarstvo spopasti z določenimi izzivi. Kitajska mora tako rešiti problem povpraševanja ter nepremičninskega balona in s tem povezanih morebitnih nestabilnosti v bančnem sistemu.

Visoka rat tudi v prihodnje

Po ocenah IMF naj bi Kitajska tudi v naslednjih letih beležila visoko gospodarsko rast. Ta sicer ne bo dvoštevilčna kot v preteklosti, še vedno pa naj bi bila po ocenah mednarodnega denarnega sklada rast bruto družbenega produkta nad 9 odstotki na leto. Trenutno so kitajske delnice ugodno vrednotene. Borzni indeks kitajskih delnic na borzi v Hongkongu trenutno kotira pri osemkratniku dobička, kar je relativno nizko. To lahko pomeni dvoje: trg ne pričakuje, da se bo gospodarska rast nadaljevala, ali pa so delnice dejansko podcenjene.

Gospodarstvo se bo moralo spopasti z določenimi izzivi

Da se bo gospodarska rast nadaljevala po pričakovanih stopnjah, se bo moralo kitajsko gospodarstvo spopasti z določenimi izzivi. Najpomembnejša med njimi je rast notranjega povpraševanja. Kitajska se že spopada s padcem povpraševanja na razvitih trgih, vendar pa za zdaj to rešujejo z rastjo prodaje na druge razvijajoče se trge. Za dolgoročnejšo vzdržno rast bo treba povečati notranje povpraševanje. Z rastjo dohodka se povečuje kupna moč prebivalstva, kar omogoča večje trošenje. Po nekaterih ocenah naj bi se vsako leto na Kitajskem srednji razred povečal za okoli 20 milijonov ljudi. S tem se povečuje povpraševanje, ki omogoča večjo proizvodnjo in s tem gospodarsko rast.

Drugo tveganje je vezano na nepremičninski balon. Na Kitajskem je, podobno kot v Sloveniji, precej stanovanj praznih, saj se je v preteklih letih gradilo več, kot pa je bilo potrebno. Rasle so tudi cene stanovanj, saj so se stanovanja kupovala predvsem špekulativno. V kolikor se bo špekulativno povpraševanje prenehalo, se bodo cene stanovanj znižale, to pa bi lahko na koncu privedlo do tega, da bodo morale banke delati rezervacije oziroma odpise slabih posojil, kar bi lahko oslabilo bilance bank. Banke bodo verjetno morale narediti odpise za nekatera posojila, ki so jih dale lokalnim skupnostim za financiranje infrastrukturnih projektov. Sicer so kitajske banke dobro kapitalizirane, analitiki pa ocenjujejo, da lahko prestanejo morebitne odpise slabih kreditov. Drugače kot v nekaterih evropskih državah pa lahko kitajska država zbere dovolj sredstev za njihovo dokapitalizacijo. Seveda vedno obstaja tveganje, da proces slabitev terjatev ter sanacije bank ne bo potekal gladko.

Tveganja že vključena v cene delnic

Kitajska mora tako rešiti problem povpraševanja ter nepremičninskega balona in s tem povezanih morebitnih nestabilnosti v bančnem sistemu. Glede na to, da so delnice na trgu kljub pričakovani visoki gospodarski rasti vrednotene nizko, so omenjena tveganja že vsaj deloma vključena v cene delnic.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja