Je res vse tako črno?

Članek slika

S svetovnih borz prihajajo dobre novice - večina svetovnih indeksov se je v zadnjem tednu dni dvignila.

To velja tako za indekse na razvitih trgih - nemški DAX, ameriški S&P, japonski NIKKEI, kakor tudi za indekse na razvijajočih se trgih - hongkonški Hang Seng ter brazilski BOVESPA. Deloma gre iskati razlog v precejšnjem padcu indeksov v prejšnjih tednih, saj običajno po takem padcu sledi vsaj tehnična korekcija navzgor, tako kot po vsakem dežju posije sonce.

Bernanke ni napovedal novega programa kvantitavnega popuščanja

Oči investicijske javnosti so bile v preteklem tednu uprte v govor guvernerja ameriške centralne banke FED. Težko pričakovani petkov govor v Jackson Holeu sicer ni prinesel pričakovanega. Investitorji so namreč pričakovali, da bo objavil nov program tako imenovanega kvantitavnega popuščanja, oziroma tiskanja denarja. Namesto tega je bilo samo ponovljeno, da bo ameriška centralna banka še naprej stala ob strani razvoju gospodarstva in bo po potrebi ukrepala, kar je investitorjem vseeno vlilo dovolj zaupanja za naprej.

Makroekonomski podatki ne kažejo nove recesije

Sicer pa tudi makroekonomske objave za največje svetovno gospodarstvo - ZDA v zadnjem času niso bile tako slabe. Predvsem je pozitivno presenetila objava glede rasti potrošnje v avgustu, ki je bila najvišja v zadnjih petih mesecih in nad pričakovanji analitikov. Podatki glede rasti potrošnje so zelo pomembni, saj ta predstavlja okoli 70 odstotkov ameriškega BDP. Slabše so bile objave glede pričakovanj za naprej. Med investitorje se je v zadnjem času naselil strah, da bo prišlo v gospodarstvu do nove recesije, to pa je povzročilo precejšen padec cen delnic v prejšnjem mesecu. Glede na močan obrat glede pričakovanj za naprej se je treba vprašati, ali niso tovrstna negativna pričakovanja pretirana. Če so pretirana, je v prihodnosti pričakovati, da bodo makroekonomske objave nad pričakovanji analitikov, kar pomeni pozitivni katalizator za gibanja na trgu. Nikjer namreč ne piše, da bo do nove recesije dejansko prišlo, čeprav so nekateri udeleženci na trgu to v zadnjih tednih vzeli za dejstvo. Vsaj trenutni makroekonomski podatki ne kažejo, da gospodarstvo drvi v recesijo. Če se izkaže, da je bil glavni dejavnik pri oblikovanju pričakovanj za naprej predvsem strah, ne pa dejanski podatki, je vredno razmisliti, ali ni bila reakcija na trgu v začetku avgusta dejansko premočna, in je vsaj v naslednjih nekaj tednih ali celo mesecih na trgu možno pričakovati odboj na trgu.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja