Inventura

Članek slika

Bliža se konec leta in na svetovnih finančnih trgih se ne dogaja prav dosti. Tako je čas, da se pogleda na iztekajoče se leto. Donosi v tem članku so računani na vrednosti 28. decembra glede na zadnji dan leta 2010. Ker sta do konca leta le še dva trgovalna dneva, ni pričakovati, da se bodo vrednosti drastično spremenile.

Leto za investitorje na delniških trgih ni bilo prav donosno. Globalni borzni indeks MSCI World je v obravnavanem obdobju izgubil pet odstotkov vrednosti. Od večjih globalnih trgov so se delniški tečaji najbolje držali na trgu ZDA. Donos borznega indeksa S&P 500 je bil izražen v dolarjih okoli ničle, medtem ko je bil zaradi rasti tečaja dolarja donos v evrih triodstoten.

Najvišje letne donosnosti v Indoneziji

Zaradi znanih težav glede dolžniške krize so evropski delniški borzni indeksi zabeležili padce. Nemški borzni indeks DAX je tako izgubil 16 odstotkov, francoski borzni indeks CAC40 19 odstotkov, medtem ko je italijanski borzni indeks MIB izgubil 26 odstotkov. Tudi na azijskih borzah so tečaji v primerjavi s koncem leta 2010 večinoma na nižjih ravneh. Japonski delniški borzni indeks NIKKEI 225 je izgubil 11 odstotkov (merjeno v evrih), delniški indeks na borzi v Hongkongu HANG SENG pa je izgubil 17 odstotkov. Svetla točka azijskih borz je borza v Indoneziji. Tamkajšnji delniški borzni indeks Jakarta Composite je pridobil tri odstotke vrednosti merjeno v lokalni valuti, merjeno v evrih pa je pridobil pet odstotkov. Na večjih razvijajočih se trgih so delniški borzni indeksi v večini izgubljali vrednosti. Brazilski borzni indeks BOVESPA je izgubil 25 odstotkov, ruski borzni indeks RTSI 20 odstotkov, indijski borzni indeks SENSEX 30 pa 33 odstotkov vrednosti. Ljubljansko borzo sta v letu 2011 zaznamovala šibka likvidnost in padanje tečajev. Borzni indeks SBITOP je izgubil 32 odstotkov vrednosti.

Nafta in zlato na letnem nivoju navzgor za 13 odstotkov

Bistveno bolj zadovoljni so lahko investitorji v surovine. Nafta je od konca leta 2010 pridobila 13 odstotkov vrednosti, merjeno v evrih. Zlato je bilo v iztekajočem se letu precej zaželeno med investitorji. Vrednost unče zlata, merjeno v evrih, se je povečala za 13 odstotkov. Pri tem je treba omeniti, da je cena zlata vrh dosegla v mesecu avgustu, do konca leta pa je zlato izgubljalo vrednost, tako da je konec leta unča zlata vredna desetino manj, kot je bila vredna avgusta, ko je bila cena na vrhu. Pri vseh teh številkah je treba poudariti, da nikjer ne obstaja zagotovilo, da bodo donosi v letu 2012 enaki ali podobni tistim v letu 2011. Edino, kar je na trgu gotovo, je, da nič ni gotovo.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja