Naložbeni odbor: »Največje priložnosti gre iskati v Aziji in v Evropi«

Članek slika

Pisali smo že o tem, kam bi analitiki investirali za naslednjih deset let. Nismo pa še zapisali, kje vidi Naložbeni odbor Skupine Vzajemci najboljše priložnosti danes.

Očitno so najboljše priložnosti tam, kjer je na voljo več likvidnosti (kot posledica politike centralnih bank). Tako gre najboljše priložnosti danes iskati:

(1.) v kitajskih delnicah vključno s Hong Kongom,
(2.) v japonskih delnicah
(3.) v delnicah razvitih evropskih držav.

Tudi prostora za rast ameriških delnic je še nekaj, a tega počasi zmanjkuje. To je predvsem posledica ohlajanja ameriškega gospodarstva ter negotovosti glede prihodnje politike ameriškega Federal Reserve (Fed).

Preberite tudi: Kako pripraviti portfelj na višjo obrestno mero Federal Reserve?

Kitajske delnice vključno s Hong Kongom

Čeprav je na začetku lanskega leta investitorje skrbelo ohlajanje kitajskega gospodarstva, je bilo leto 2014 za vlagatelje v kitajske delnice zelo donosno. In tudi v letošnjem letu se lahko vlagatelji, ki so stavili na rasti kitajskih delnic, pohvalijo z nadpovprečnimi donosi. Kitajska postopoma umika nadzor nad kapitalskimi tokovi. Peking želi Šanghaj spremeniti v globalno finančno središče. V pristaniškem mestu so že oblikovali tudi prostotrgovinsko območje. Doslej je kot vstopna točka za poslovanje s Kitajsko služil predvsem Hongkong. Sedaj pa se lahko vlagatelji direktno izpostavijo kitajskim delnicam. Vseeno pa je odpiranje Kitajske navzven izredno počasno in strogo nadzorovano.

Spodbudo lahko kitajski trg dobi iz strani MSCI, ki bo v začetku junija revidiral sestavo pomembnejših globalnih indeksov. Veliko analitikov je mnenja, da bo v indekse vključena tudi Kitajska. V kolikor do tega pride, bodo vzajemni skladi in ETF-i iz vsega sveta začeli dodajati kitajske delnice v svoje portfelje, saj morajo slediti sestavi primerjalnih indeksov. MSCI nadzoruje približno 4 bilijone dolarjev sredstev vlagateljev samo z indeksom MSCI Emerging Markets, ki je najbolj razširjen primerjalni indeks trgov v razvoju na svetu. Zastopanost Kitajske v indeksu MSCI All Country World znaša le 2 odstotka, kljub temu, da kitajsko gospodarstvo predstavlja približno 12 odstotkov svetovnega BDP. Okoli 12 odstotkov znaša tudi delež Kitajske v svetovni trgovini.

Japonske delnice

Japonski delniški indeks Nikkei je 24. aprila prvič v zadnjih 15 letih trgovalni dan zaključil nad 20 tisoč točkami; trenutno se indeks nahaja pri 20.413 točkah. Čeprav ostajamo nekoliko skeptični glede pozitivnih učinkov japonskega stimulacijskega programa na širše gospodarstvo, smo mnenja, da ima Nikkei 225 še kar nekaj prostora za rast. Fundamenti japonskega gospodarstva, kljub zadnjim optimističnim podatkom, ostajajo šibki. Japonska centralna banka je poslabšala gospodarsko napoved za tretje četrtletje. Banka je poslabšala tudi napoved glede inflacije. »Nikkei nadaljuje z rastjo, ki jo je (sicer z nekaj večjimi pretresi) začel že konec leta 2012. Čeprav smo še vedno rahlo skeptični glede učinkovitosti japonskega stimulacijskega programa, smo mnenja, da je še dovolj prostora za rast. Vsekakor ocenjujemo, da je japonska v tem trenutku zanimiva naložbena priložnost,  sploh v primerjavi z ostalimi razvitimi trgi,« je v svoji aprilski napovedi povedal Luka Guštin, predsednik Naložbenega odbora Skupine Vzajemci. Dodal je še, da Naložbeni odbor pričakuje razširitev QQE programa japonske centralne banke, ko bo brez dvoma jasno, da bo inflacija krepko zaostala za ciljno vrednostjo, ki so jo postavili pri dveh odstotkih.

Evropske delnice

Evropska centralna banka (ECB) se je letos končno pridružila taboru centralnih bank in v januarju napovedala odkup državnih obveznic (QE) v višini 60 mrd EUR na mesec, ki ga bo izvajala vsaj do septembra 2016 oziroma dokler ne bo dosegla svojega cilja, ki je 2-odstotna inflacija. Glavni učinki tega programa so še nižje obrestne mere v območju evra in šibkejši evro. Poleg nižjih cen nafte bodo ti dejavniki pozitivno vplivali na evropsko gospodarstvo, kar se že kaže v napovedi evropske komisije, ki je dvignila napovedi za gospodarsko rast v naslednjih dveh letih. Še večji učinek QE pa pričakujemo na finančnih trgih. Pretekle izkušnje ostalih centralnih bank (ameriške, japonske in angleške) kažejo, da so v povprečju delnice pridobile 30 % v času trajanja teh programov. Poleg tega so evropske delnice danes dokaj zmerno vrednotene. V primerjavi z ameriškimi delnicami imajo občutno nižja vrednotenja.

Negotovost na evropskih trgih tako povzroča le Grčija, o prihodnosti katere bo več znanega prihodnji petek. Številni analitiki se nagibajo h scenariju, v katerem bo država (postopoma) bankrotirala in kljub temu ostala v območju evra. Tako bi Grčija, kljub bankrotu, postala "zmagovalka", saj je ta scenarij za državo še vedno najbolj ugoden.

Preberite tudi: Jaki: Rast evra bo kratkotrajna

Tak scenarij bi še dodatno povečal pritiske na skupno evropsko valuto, sploh če upoštevamo še podatek, da namerava ECB v poletnih mesecih še okrepiti program QE.

V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja