Jaki: Rast evra bo kratkotrajna

Članek slika

Tečaj evra je od najnižje vrednosti 1,05 proti dolarju pridobil dobrih 6 odstotkov. A to ne pomeni, da bo rast trajala, saj je trend tečaja EUR/USD še nedotaknjen.

Na zgornjem grafu si lahko na grafu ogledate to, o čemer pišemo. Tudi zadnja rast evra proti ameriškemu dolarju je zajeta v tem grafu. Po devetih zaporednih mesecih rasti, je ameriška valuta aprila proti evru izgubila približno 4 odstotke, kar je bila predvsem posledica upočasnitve ameriškega gospodarstva v prvem četrtletju letošnjega leta in boljšem stanju evropskega gospodarstva.

Kljub temu ostaja ameriško gospodarstvo še vedno v boljšem stanju od večine razvitih držav ter je še vedno motor rasti svetovnega gospodarstva. S tem, da rast ameriškega dolarja še ni končana, se strinja tudi Janez Jaki, vodja sektorja alternativnih naložb pri Skupini Vzajemci. "Sem mnenja, da se bo rast ameriške valute nadaljevala in obstaja zelo velika verjetnost, da bomo v roku enega leta priča pariteti valut. Sedaj je prišlo do rasti evra, FED naj še ni bi tako kmalu dvignil ključno obrestno mero in tudi gospodarska rast se je v ZDA upočasnila," pravi Jaki. "Vendar že zaradi tega ker bo FED zagotovo dvignil obrestno mero pred ECB, pričakujem rast dolarja. Da bi FED dvignil obrestno mero, mora ameriško gospodarstvo biti v »dobri formi«, se pravi da se začnejo povečevati tudi plače, kar se bo odrazilo na inflaciji," še dodaja.

Rast dolarja pozitivna za evropske in azijske trge

In kakšen vpliv bo imel tečaj EUR/USD na svetovne finančne trge? Po mnenju Matjaža Sove, osebnega finančnega svetovalca Skupine Vzajemci, velik. "V prihodnje bo gibanje na evropskih finančnih trgih zelo odvisno od gibanja valutnega para EUR/USD. Trenutno se tečaj nahaja okrog 1,11. Rast vrednosti dolarja pa bi pozitivno vplival tako na evropske kot tudi azijske delniške trge. Še vedno verjamemo, da bo tečaj EUR/USD dosegel pariteto v naslednjih dveh letih," meni Sova. "Med poletnimi meseci pričakujemo stagnacijo trgov, izključene niso niti posamezne kratkoročne korekcije, ponovno rast pa pričakujemo jeseni," še dodaja.

Matjaž Sova: »Mnenje naložbenega odbora je, da v tem trenutku ni nobenih znakov za dolgoročnejši medvedji trend. Res pa je, da je večina delniških trgov na zgodovinskih vrhovih in zato je v prihodnjih mesecih pričakovati večjo volatilnost. Za vlagatelje, ki jih je strah tovrstnih popravkov je vedno možen umik v varnejše naložbe (obveznice, denarni skladi).«

Kot je v svojem zadnjem prispevku z naslovom »Več previdnosti v prihodnjih mesecih« zapisal Andrej Štupica, osebni finančni svetovalec Skupine Vzajemci: "V zadnji anketi BofAMerrillLynch med upravitelji premoženja se je razkrilo, da vedno več analitikov priporoča zmanjšanje izpostavljenosti do ameriških delnic. Število upravljavcev, ki priporočajo nižjo izpostavljenost, je na najvišji ravni od januarja leta 2008. Število tistih, ki napovedujejo umik iz ameriških delnic pa je na najvišji ravni v zadnjih skoraj 10 letih," je zapisal Andrej. "Zato verjamem, da lahko v prihodnjih mesecih pride do (manjše) korekcije na ameriškem trgu. Kljub temu je trend zelo močan in do večjih padcev ne bi smelo priti. Zato je priporočljivo držati svoje trenutne pozicije, dokler je trend močan," zaključuje.

V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja