I. polletje postreglo z nadpovprečnimi donosi

Članek slika

Junija so bili najbolj zadovoljni tisti vlagatelji, ki so svoja sredstva investirali v sklade, ki sredstva vlagateljev investirajo v podjetja, katerih osnovna dejavnost oziroma ena poglavitnih dejavnosti je proizvodnja ali predelava žlahtnih kovin (platina, srebro, zlato idr.) oziroma poslovanje (nakup, prodaja, posredovanje) z žlahtnimi kovinami. Gledano od začetka leta, so najbolj zadovoljni tisti vlagatelji, ki so letos stavili na rast slovenskih delnic.

Skladi slovenskih družb za upravljanje (DZU) so junija v povprečju pridobili 1,69 odstotka in tako bili znova bolj donosni od skladov tujih družb za upravljanje, ki so v povprečju pridobili 1,58 odstotka. Od začetka leta so vlagatelji v domačih vzajemnih skladih pridobili v povprečju 7,61 odstotka, v tujih pa 5,99 odstotka.

Ljubljanska borza letos med najdonosnejšimi na svetu

Najbolje letos poslujejo skladi, ki sredstva vlagateljev investirajo v vrednostne papirje podjetij iz balkanske regije, predvsem v Sloveniji. NLB Skladi - Slovenija delniški je letos zrasel že za 48,96 odstotka in je najdonosnejši vzajemni sklad v letu 2014; sklad je tudi junija nadaljeval rast in je zrasel za 8,55 odstotka. Gre za edini sklad (na svetu), ki vsa sredstva plasira na naš lokalni trg. Delnice podjetji na ljubljanski borzi, še do nedavno v primežu političnih spletk, ne-izvedenih strukturnih reform in pod vprašajem morebitne finančne pomoči s strani evropskih partnerjev, so se vendarle obrnile v trend, ki je globalno na trgih prisoten že od pomladi leta 2009. Kljub temu pa nekateri analitiki opozarjajo, da bi lahko Ljubljanska borza doživela korekcijo, predvsem zaradi nagle rasti v letošnjem letu ter negotove situacije glede nadaljevanja privatizacijskih postopkov.

Odlično so se v letošnjem letu odrezale tudi indijske delnice. Indijske delnice so letos rasle v pričakovanju volitev in zmage Narenda Modija. Zmagal je z naskokom, katerega niso pričakovali niti največji optimisti. Po objavi rezultatov volitev so indijske delnice dosegle najvišje vrednosti v zgodovini ter nadaljevale rast tudi junija. Analitiki napovedujejo, da bo Modi izvedel ključne reforme in odprl gospodarstvo za tuje vlagatelje. Med peterico najdonosnejših v letu 2014 se tako nahajajo kar trije skladi, ki sredstva vlagateljev investirajo v Indiji, donosnost katerih od začetka leta znaša od 27 do 30 odstotkov.

Mesečni pregled - junij 2014

Kot je bilo omenjeno v začetku pregleda, so vzajemni skladi rast nadaljevali tudi junija. Skladi slovenskih družb za upravljanje (DZU) so junija v povprečju pridobili 1,69 odstotka in tako bili znova bolj donosni od skladov tujih družb za upravljanje, ki so v povprečju pridobili 1,58 odstotka.

Med delniškimi vzajemci je bil junija najdonosnejši Amundi Funds Equity Global Gold Mines, ki je pridobil 18,25 odstotka. Vzajemni sklad sredstva vlagateljev investira v podjetja, katerih osnovna dejavnost oziroma ena poglavitnih dejavnosti je proizvodnja ali predelava žlahtnih kovin (platina, srebro, zlato idr.) oziroma poslovanje (nakup, prodaja, posredovanje) z žlahtnimi kovinami. Tudi drugi in tretji najdonosnejši sklad investira v zlata podjetja. Med najdonosnejšimi se je junija znova znašla tudi Ljubljanska borza.

Pozitivno so mesec zaključili tudi obvezniški skladi. Največ so pridobili tisti, ki sredstva vlagateljev investirajo v dolgoročne državne obveznice evropskih držav. Najdonosnejši na mesečni ravni je bil EEF Bond EUR Long Term LTE - R, ki je zrasel za 1,52 odstotka.

Med panožnimi skladi so maja izstopali predvsem tisti, ki sredstva vlagateljev investirajo v delnice podjetij iz sektorja surovin in materialov (+6,02 odstotka) ter iz sektorja energetike (+4,33 odstotka). Najslabše so mesec končali vzajemci iz sektorja nepremičnin (+0,16 odstotka) in iz sektorja financ (+0,21 odstotka).

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja