Gorenje z Deutsche Bank podpisalo posojili v višini 100 milijonov evrov

Članek slika

Gorenje je v torek z največjo nemško banko Deutsche Bank podpisalo dve t.i. Schuldschein posojili v skupni višini 100 milijonov evrov. Gre za posebno obliko posojila, ki se uporablja v nemško govorečih državah, velenjska družba pa se je zanj odločila prvič, so prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili iz Gorenja.

Deutsche Bank pri poslu opravlja naloge organizatorja posla in agenta. Schuldschein posojilo je namreč vrsta dolžniškega instrumenta, ki se že vrsto let uporablja v nemško govorečih državah.

V temelju gre za bilateralno posojilo, namenjeno znanemu krogu investitorjev, kar pomeni, da posojilojemalcu ni treba nastopiti na organiziranem trgu, Schuldschein kot zadolžnica pa ne kotira na borzah kot vrednostni papir in je sestavljeno po nemškem pravu.

Diverzificirali vire financiranja in nadaljevali s prestrukturiranjem

Gorenje se je prvič v zgodovini poslovanja sklenilo tovrstni posojili, s tem pa je sledilo Mercatorju, ki je podobno pogodbo v višini 58 milijonov evrov prav tako z Deutsche Bank podpisal marca.

Kot pravijo v Gorenju, so s tokratnim korakom diverzificirali vire financiranja in nadaljevali s prestrukturiranjem kratkoročnih finančnih obveznosti v dolgoročne finančne obveznosti.

Posojili sta sklenjeni na nezavarovani podlagi z ročnostjo treh in petih let in odplačilom glavnice v enkratnem znesku.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja