Geithner izpostavlja učinke reform na ameriško gospodarstvo

Članek slika

Finančne reforme in drugi ukrepi, s katerimi so se ZDA odzvale na globalno finančno in gospodarsko krizo, že dajejo rezultate. Ameriško gospodarstvo raste hitreje, kot je bilo mogoče pričakovati, izpostavlja ameriški finančni minister Timothy Geithner.

Geithner ocenjuje, da so bile ZDA relativno uspešne pri reševanju težav po izbruhu finančne krize leta 2008. "Pri reformah smo bili relativno uspešni, saj gospodarstvo ni ostalo brez posojil," njegove besede povzema ameriška tiskovna agencija AP.

"Ameriškemu gospodarstvu ne gre slabo"

Gospodarska rast je sicer počasna, a v veliki meri na račun evropske dolžniške krize in hude suše v ZDA, dodaja minister. Evropska kriza je ameriški gospodarski rasti po njegovih besedah pojedla do eno odstotno točko rasti bruto domačega proizvoda (BDP), suša pa še okoli pol odstotne točke.

"Kakor jaz vidim stvari, gre ameriškemu gospodarstvu občutno bolje, kot je imel kdor koli razlog pričakovati, ne le zaradi resnosti krize, ampak zaradi velikih šokov, ki so prizadeli ameriško gospodarstvo," je še dodal. Zadovoljen je z delovanjem Obamove administracije, ki je hitro sprejela finančne reforme in dokapitalizirala finančne institucije, največ dela pa vidi še pri reformi nepremičninskega trga.

Geithner je na finančni konferenci v Tokiu poudaril še, da se bo administracija ameriškega predsednika Baracka Obame potrudila do konca leta najti dogovor s kongresom, s katerim se bodo ZDA izognile avtomatskim varčevalnim ukrepom na vseh področjih. Izogibati se temu problemu bi bila po njegovih besedah "najlažja pot", vendar pa bi to pomenilo nadaljevanje negotovosti za državo. "Mislim, da nam to ne bo pomagalo," je še dejal.

Avgusta krčenje zunanje trgovine

Danes objavljeni podatki so sicer pokazali, da se je obseg zunanje trgovine ZDA avgusta skrčil, zunanjetrgovinski primanjkljaj države pa se je povečal. V osmem letošnjem mesecu je znašal 44,2 milijarde dolarjev, kar je 4,1 odstotka več kot julija, je objavilo ministrstvo za trgovino.

Izvoz se je znižal za odstotek na 181,3 milijarde dolarjev. Manjše je bilo predvsem povpraševanje po ameriških avtomobilih in kmetijskih proizvodih. Uvoz je bil manjši za 0,1 odstotne točke in je bil vreden 225,5 milijarde dolarjev. Stroški uvoza nafte so se krepko zvišali, še poroča AP.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja