Evropa in ZDA na dobri poti

Članek slika

Ekonomski kazalci za največje svetovno gospodarstvo jasno kažejo, da je gospodarska rast stabilna in da brezposelnost pada. Mednarodni denarni sklad pa je povišal napoved glede gospodarske rasti za evro območje, tako naj bi ta letos znašala 1,5 odstotka, naslednje leto pa 1,4 odstotka.

ZDA: Gospodarska rast stabilna, brezposelnost pada

Ta teden so bili objavljeni zapiski zasedanja Odbora za odprti trg pri ameriški centralni banki, ki so razkrili, da so člani odbora omilili napoved o zvišanju obrestne mere v ZDA, ki se napoveduje za prvi kvartal prihodnjega leta. Poudarili so, da se bo ključna obrestna mera lahko dvignila, vendar bo še vedno ostala krepko pod normalno višino za daljše obdobje, predvsem zaradi širšega spektra ekonomskih podatkov, ki jih odbor spremlja, in so ključnega pomena pri okrevanju ameriškega gospodarstva. Ekonomski kazalci za največje svetovno gospodarstvo jasno kažejo, da je gospodarska rast stabilna in da brezposelnost pada.

Ekonomisti prepričani, da bo ECB ukrepala

Evropska centralna banka se v zadnjem obdobju sooča z grožnjo deflacije, saj so se potrošniške cene v EMU v mesecu marcu povečale le za 0,5 odstotka glede na marec lansko leto. Ekonomisti v zadnji Bloombergovi anketi napovedujejo, da bo predsednik ECB Mario Draghi najverjetneje ukrepal v dveh mesecih. Inflacija je namreč v območju evra najnižja v zadnjih štirih letih. Glede na zadnje izjave se v ECB še niso odločili, katere vrste ukrepov bodo izbrali, omenja pa se dobro poznani ameriški način, to je »quantitative easing«, ali pa bodo ukrepi manjši in bolj natančno usmerjeni. V anketi, ki jo je med ekonomisti izvedel Bloomberg, je več kot 60 odstotkov anketirancev menilo, da bo ECB sprejela ukrepe za zmanjšanje vrednosti evrske valute, ki je v zadnjem letu pridobila 6 odstotkov glede na ameriški dolar. Z zmanjšanjem vrednosti bi izvozniki pridobili konkurenčnost, kar bi posledično pomenilo višji izvoz in višjo gospodarsko rast. Mednarodni denarni sklad je povišal napoved glede gospodarske rasti za evro območje, tako naj bi ta letos znašala 1,5 odstotka, naslednje leto pa 1,4 odstotka.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja